Ako jedete u ovo doba dana, mogli biste smanjiti glad, pokazala je studija

Foto: EPA

ISTRAŽIVANJA pokazuju da vrijeme u koje jedemo može utjecati na debljanje i metabolizam, osobito ako je to kasnije tijekom dana. U visoko kontroliranom eksperimentu istraživači su testirali ovu teoriju na skupini od 30 pretilih osoba kako bi vidjeli kako pomicanje vremena unosa kalorija može utjecati na metabolizam i apetit.

U radu objavljenom u časopisu Cell Metabolism tim je izvijestio da unos kalorija ranije tijekom dana dovodi do znatno manje gladi. Ispitanici čiji su jutarnji obroci bili obilniji imali su manji apetit i osjećaj gladi.

Autori studije smatraju da bi to mogao biti razlog zašto jutarnji obroci i promjene u ponašanju koje proizlaze iz toga, poput nižeg unosa kalorija, mogu objasniti zašto dijete koje uključuju doručak imaju koristi.

Rezultati studije sugeriraju da kasnije jedenje može dovesti do "povećanja gladi, utječe na hormone i također mijenja ekspresiju gena, posebno u smislu metabolizma masti s tendencijom manje razgradnje masti i većeg taloženja masti", rekao je liječnik Bhanu Kolla, profesor psihijatrije i psihologije na Mayo Clinic College of Medicine, koji nije bio uključen u studiju.

Pročitajte više