Ako vaši prsti pobijele i utrnu tijekom zimskih mjeseci, ovo je mogući razlog

Foto: 123RF

AKO zimi idete van bez rukavica, vjerojatno ste primijetili da vam prsti postaju bijeli. To je normalna reakcija tijela na nižu temperaturu zraka i ruke će se vratiti u normalu nakon što ih zagrijete.

Međutim, za neke ljude ti simptomi mogu biti znak ozbiljnijeg stanja zvanog Raynaudova bolest, a koji može biti štetan za njihovo zdravlje, prenosi portal BrightSide.

Što je Raynaudova bolest

Kod pojave Raynaudove bolesti, arterije koje opskrbljuju vašu kožu sužavaju se zbog hladnih temperatura ili emocionalnog stresa što uzrokuje da vam ruke, nožni prsti, a ponekad i drugi dijelovi tijela postanu bijeli i/ili plavi i u njima imate osjećaj da trnu.

Prsti poprime normalnu boju kada se protok krvi vrati, a ovaj proces može biti popraćen bolovima. 

Simptomi obično traju samo nekoliko sekundi ili minuta, ali u teškim slučajevima mogu trajati i do nekoliko sati.

Uzrok Raynaudove bolesti

Postoje dvije vrste Raynaudove bolesti: primarna (Raynaudova bolest) i sekundarna (Raynaudov sindrom).

Uzrok primarne Raynaudove bolesti je još uvijek nepoznanica. Normalno je da se krvne žile koje su blizu vaše kože stisnu kad je hladno. Ali kada ljudi imaju Raynaudovu bolest, njihove se žile smanjuju više i brže nego inače. Međutim, primarni tip je blaži i češći od Raynaudovog sindroma i često ne treba nikakav medicinski tretman.

Sekundarni Raynaudov sindrom je s druge strane rjeđi od Raynaudove bolesti, ali može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, poput čireva na koži i gangrene. Za ovu vrstu ponekad su potrebni lijekovi ili operativni zahvati.

Neki uzroci Raynaudovog sindroma su:

- bolesti i stanja koja oštećuju arterije ili živce koji upravljaju arterijama u rukama i nogama (npr. reumatoidni artritis i ateroskleroza)

- ponavljajuće radnje koje oštećuju arterije ili živce (npr. tipkanje ili sviranje klavira kroz dugo razdoblje)

- izloženost određenim kemikalijama (npr. nikotinu)

- ozljede na rukama ili nogama

Simptomi Raynaudove bolesti

Raynaudov sindrom obično pogađa prste na rukama i nožne prste, ali može zahvatiti i druge dijelove tijela, poput nosa, ušiju, usana i bradavica.

Zbog hladnih temperatura ili emocionalnog stresa, arterije mogu postati uske i smanjiti se ili prekinuti dotok krvi u određena područja. 

Zbog toga određena područja prvo pobijele pa poplave, osjećate hladnoću, ukočenost ili bol, određena područja postanu crvena, peckaju ili imate osjećaj vrućine kad se protok krvi vrati.

Kako spriječiti nastanak Raynaudove bolesti

Pokušajte izbjegavati boravak na niskim temperaturama i nosite toplu odjeću, posebno na rukama i nogama, redovito vježbajte jer to pomaže poboljšati cirkulaciju, ograničite upotrebu kofeina i alkohola, izbjegavajte preveliki pritisak na vrhove prstiju, prestanite pušiti, izbjegavajte emocionalni stres.

Pročitajte više