Dijabetičari bi se zimi trebali baviti ovim aktivnostima, tvrde stručnjakinje

Foto: Pexels

TIJEKOM zime mnogi su ljudi manje aktivni nego inače, ali tjelesna aktivnost jednako je važna tijekom ovog godišnjeg doba. Održavanje tjelesne aktivnosti ima mnoge zdravstvene dobrobiti na fizičko i mentalno zdravlje, a kako tvrde stručnjakinje, posebno je važno biti tjelesno aktivan ako imate dijabetes. 

Dijetetičarka Erin Palinski-Wade tvrdi da je tjelesna aktivnost važna za pomoć u upravljanju šećerom u krvi. "Redovito vježbanje poboljšava osjetljivost na inzulin, što omogućuje stanicama da učinkovitije koriste inzulin. Također, vježbanje povećava unos glukoze u skeletnim mišićima, što dovodi do bolje kontrole šećera u krvi", objašnjava ona.

Aktivnosti kojima se odlučite baviti zimi možete prilagoditi svojim željama. Evo nekoliko primjera koje preporučuju stručnjakinje.

Prošećite nakon jela

Meta-analiza iz 2023. godine, objavljena u Sports Medicine, pokazala je da hodanje od samo 20 minuta nakon jela može pomoći u smanjenju porasta šećera u krvi do kojeg dolazi tijekom probave. Dijetetičarka i trenerica Rachel MacPherson ističe da je "odlazak u šetnju vjerojatno najbolji izbor koji možete napraviti ako imate dijabetes".

U slučaju da vam je vani prehladno, Palinski-Wade savjetuje da prošećete unutra. "Hodanje u zatvorenom može biti sjajan način da ostanete u pokretu zimi. Ako u vašoj blizini nema zatvorene staze, prošetajte unutar trgovačkog centra ili robne kuće", savjetuje dijetetičarka.

Uživajte u zimskim aktivnostima na otvorenom

Dijetetičarke savjetuju da se iskušate u aktivnostima na otvorenom. "Ako volite sport, bavljenje zimskim sportovima odličan je način za izgradnju motivacije i vještina koje će poboljšati mentalno, fizičko i društveno blagostanje te istovremeno kontrolirati razinu šećera u krvi", objašnjava MacPherson. Možete isprobati različite aktivnosti, od klizanja, skijanja i sanjkanja do izgradnje utvrda u snijegu.

Budite kreativni s aktivnostima u zatvorenom prostoru

Isprobajte aktivnosti u zatvorenom, poput kućnih vježbi ili plesanja u dnevnoj sobi. Bilo koji oblik tjelesne aktivnosti dobrodošao je i pozitivno utječe na tijelo. "Možete raditi aktivnosti poput joge, plesa, hodanja na traci za trčanje, korištenja sobnog bicikla ili kružnog treninga. Kućanski poslovi poput čišćenja, usisavanja, organiziranja ili čišćenja snijega pomažu u regulaciji šećera u krvi i održavanju aktivnosti", ističe MacPherson.

Pronađite partnera za vježbanje

Treniranje s partnerom može biti ugodnije, ali i učinkovitije nego kad to radimo sami. "Da biste ostali motivirani, angažirajte prijatelja za vježbanje", poručuje Palinski-Wade i dodaje: "Neka prijatelj ili član obitelji vježba s vama. Možete hodati zajedno, ići na tečajeve tjelovježbe ili se međusobno motivirati da kretanje postane dio vaše dnevne rutine."

Pridružite se fitness grupi

Pridruživanje teretanama ili raznim grupama koje se bave tjelovježbom učinkovit je način da održite aktivnost i raspoloženje tijekom zime. Istraživanje psihologije sporta, tjelovježbe i izvedbe iz 2019. godine otkrilo je da kolektivna energija grupnog vježbanja čini vježbanje privlačnijim i ugodnijim, a može vas potaknuti da vježbate više, prenosi portal EatingWell.

Pročitajte više