Dijeta s kuhanim jajima skida do 10 kilograma u 2 tjedna, stručnjaci: "Nije održiva"

Foto: Pixabay

UPIŠETE li u tražilicu "dijeta s kuhanim jajima", možda se iznenadite kad shvatite da postoji trendi dijeta koja doista uključuje jedenje tvrdo kuhanih jaja.

Da razjasnimo, dijeta ne uključuje isključivo jedenje jaja, nego se temelji na ideji da konzumiranje najmanje dva do tri kuhana jaja dnevno može pomoći u mršavljenju.

No jesu li kuhana jaja zaista hrana koja može biti ključ uspješnog mršavljenja? Vjerojatno ne.

"Iako postoji nekoliko varijacija ove dijete, ona obično uključuje jedenje dva kuhana jaja uz voće za doručak. Također, jaja bi trebala biti dio ručka i večere, uz povrće bez škroba", objašnjava za Women's Health dijetetičarka Erin Palinski-Wade.

Iako to možda zvuči kao zdrav režim, zapravo je riječ o pomodnoj dijeti.

"Ovo je verzija niskokalorične dijete s niskim udjelom ugljikohidrata, što će pospješiti gubitak kilograma, ali neće biti dugoročno održivo i ne pruža tijelu uravnoteženu prehranu", dodaje ona.

Drugim riječima, možda ćete privremeno izgubiti na težini, ali to neće dugo trajati.

Kako se pridržavati ove dijete?

"Postoje različite verzije dijete s kuhanim jajima, ali najčešća se sastoji od tri obroka dnevno, bez grickalica i deserta", tvrdi dijetetičarka Keri Gans.

Tijekom dana morate paziti da pojedete najmanje dva do tri jaja. Također možete slobodno konzumirati nemasne proteine (piletina, puretina i patka bez kože ili riba), povrće bez škroba (kelj, tikvica, špinat, paprika, šparoge, celer, mrkva, brokula, luk), određeno voće (lubenica, bobičasto voće, grejp, limun, limeta) i malo masti (kokosovo ulje, maslac, majoneza). 

Dijeta zabranjuje žitarice, mliječne proizvode i masti, kao i prerađenu hranu, zaslađena pića, čak i povrće poput krumpira, kukuruza, graška i mahunarki, te određeno voće kao što su banane, ananas, mango i sušeno voće.

"Ako ciljate na uravnoteženu prehranu, nemojte se usmjeriti na dijetu s tvrdo kuhanim jajima", dodaje Gans.

Ako vam je cilj mršavljenje, uz ovu dijetu ćete to vjerojatno ostvariti.

"Dijeta se sastoji od malo kalorija i ugljikohidrata. Početni gubitak težine uključivat će gubitak vode, što će se vidjeti na vagi, ali nije stvarni gubitak masti. S vremenom će kalorijski deficit dovesti do gubitka tjelesne masnoće, ali su šanse za održavanje rezultata male s obzirom na to koliko je režim restriktivan", upozorava Palinski-Wade.

Koje su potencijalne opasnosti ove dijete?

Istina je da su jaja svestrana namirnica bogata hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima, ali nikad se ne treba usredotočiti samo na jednu namirnicu kako bismo smršavjeli.

"Budući da je dijeta vrlo restriktivna, zapravo vas ne uči da se hranite zdravo i uravnoteženo, a jedino to jamči dugoročan uspjeh. Ova dijeta zabranjuje hranu u kojoj možda uživate, a to znači da raste rizik od prejedanja kad prestanete prakticirati dijetu. Također, ako imate povijest poremećaja prehrane ili smatrate da biste mogli biti podložni poremećaju prehrane, ponovo razmislite o dijeti s kuhanim jajima", kaže Palinski-Wade.

Velike su šanse da ćete na kraju vratiti težinu koju ste izgubili, a možda ćete i dobiti pokoji kilogram.

Pročitajte više