Dijetetičarka: Nikada ne pripremajte meso s ova dva ulja ako želite imati zdravo srce

Foto: Pexels

Ulja za kuhanje glavna su namirnica u svakoj kuhinji, ali nisu sva ulja jednaka, posebno kada je riječ o zdravlju srca. Kako se pokazalo, odabir pravih ulja i izbjegavanje onih loših može značajno utjecati na stanje našeg kardiovaskularnog sustava.

Nutricionistica i dijetetičarka Krutika Nanavati izdvojila je dva ulja koja bismo trebali izbjegavati prilikom pripremanja mesa kako bismo smanjili rizik od bolesti srca i drugih kardiovaskularnih problema.

1. Palmino ulje

Nanavati upozorava na pretjeranu konzumaciju palminog ulja. "Iako prirodno ima puno zasićenih masti, pretjerana konzumacija palminog ulja može povećati rizik od srčanih bolesti", rekla je za SheFinds.

Unatoč širokoj upotrebi u komercijalnom kuhanju i prerađenoj hrani, palmino ulje povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Iz tog razloga najbolje je ograničiti unos što je više moguće i odabrati zdravije alternative.

2. Kokosovo ulje

Nutricionistica napominje da kokosovo ulje ima visok sadržaj zasićenih masti. "Pretjerana konzumacija kokosovog ulja može dovesti do povećanja LDL kolesterola, što predstavlja rizik za zdravlje srca", istaknula je.

Srećom, postoji mnogo zdravih ulja za odabir. Za početak, Nanavati predlaže maslinovo ulje, koje je prepuno zdravstvenih dobrobiti. Poznato po svojim bogatim mononezasićenim mastima i antioksidansima, maslinovo ulje može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti ako se koristi u umjerenim količinama, tvrdi nutricionistica.

Osim toga, preporučuje i dodavanje ulja avokada u prehranu. "S obiljem mononezasićenih masti, ulje avokada idealno je za kuhanje i može doprinijeti poboljšanju zdravlja srca", zaključila je Nanavati.

Pročitajte više