Dijetetičarka tvrdi da su ovo najbolje vrste mesa za zdravlje srca

Foto: Pexels

Kardiovaskularne bolesti jedne su od vodećih uzroka smrti u svijetu, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije. Dakle, zdravlje srca glavni je prioritet za mnoge. Ako pokušavamo održati svoje srce u najboljoj mogućoj formi, važno je zapamtiti da je jedna od ključnih komponenti uravnotežena prehrana koja igra važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

Odabir prave vrste mesa može značajno utjecati na zdravlje srca jer su neke opcije korisnije od drugih. Nutricionistica i dijetetičarka, Krutika Nanavati, otkrila je nekoliko preporuka.

1. Masna riba

Masna riba, poput lososa, skuše, sardine i pastrve, izuzetno je korisna za zdravlje srca zbog visokog udjela omega-3 masnih kiselina. "Ove su vrste ribe bogate omega-3 masnim kiselinama koje dokazano smanjuju upalu, snižavaju krvni tlak i smanjuju rizik od srčanih aritmija", kaže Nanavati za SheFinds.

Osim toga, ove zdrave masnoće pomažu u smanjenju razine triglicerida u krvi, što je ključno za održavanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Uključivanje masne ribe u prehranu nekoliko puta tjedno može pružiti ove značajne dobrobiti za zaštitu srca.

2. Perad bez kože

Perad bez kože, kao što su piletina i puretina, pogodna je opcija za srce prvenstveno jer sadrži niže razine zasićenih masti u usporedbi s crvenim mesom. Dr. Nanavati ističe: "Perad bez kože ima manje zasićenih masti u usporedbi s crvenim mesom. Pruža visokokvalitetne proteine i esencijalne hranjive tvari poput niacina i selena, podržavajući zdravlje kardiovaskularnog sustava."

Niacin pomaže u kontroli razine kolesterola, dok selen djeluje kao antioksidans, štiteći srce od oksidativnog oštećenja.

3. Bijela riba

Bijela riba još je jedan odličan izbor za zdravlje srca. "Bijela riba općenito ima manje masnoće od drugih izvora proteina i pruža nemasnu opciju za unos proteina. Također sadrži bitne hranjive tvari poput selena i joda koji podržavaju rad srca", naglašava Nanavati. Selen podržava rad srca djelujući kao antioksidans, dok je jod ključan za rad štitnjače, što neizravno utječe na zdravlje srca.

Pročitajte više