Doktorica razbila uobičajene mitove o zdravlju: "Ne morate piti 8 čaša vode u danu"

Foto: Unsplash

DR. Sara Kayat pojavila se u ponedjeljak u britanskom showu This Morning i razbila neke uobičajene mitove o zdravlju u koje mnogi vjeruju. Između ostalog, otkrila je da ne moramo popiti 8 čaša vode u danu i da pravilo pet sekundi nije stvarno.

Ne trebamo čistiti uši

Prema ovoj liječnici, čišćenje ušiju je potpuno nepotrebno. Pojasnila je da se one same čiste. 

"U ušima su dlačice koje pulsiraju i izbacuju vosak. Nema potrebe da gurate u uho štapić kako biste očistili vosak. Svaki put kad to radite, riskirate oštećenje dlačica i sluznice, što može dovesti do infekcije. Osim toga, može slučajno probiti bubnjić", pojasnila je pa istaknula da se ne trebamo truditi ukloniti sav ušni vosak jer nam je on potreban kao zaštitno sredstvo.

Ne trebamo piti 8 čaša vode dnevno

Iako je važno ostati hidriran, priča o osam čaša vode u danu je mit, tvrdi dr. Kayat.

"Ne mogu pronaći nikakav dokaz da bi svi trebali piti 8 čaša vode u danu. Na to koliko vode trebate utječu spol, dob, razina tjelesne aktivnosti, okoliš u kojem boravite i drugi čimbenici", navela je.

Ne možemo se prehladiti jer nam je hladno

Mnogi vjeruju da izlaženje tijekom hladnog vremena može uzrokovati prehladu.

"Da biste se prehladili, morate pokupiti virus. Dakle, boravak u hladnom okruženju nije uzrok prehlade", govori dr. Kayat.

Pucketanje zglobova ne uzrokuje artritis

Ako imate naviku pucketati zglobovima, nemojte misliti da ćete dobiti artritis, kaže liječnica.

"Zapravo do zvuka pucketanja dolazi zbog mjehurića plina koji su između zglobova. Zabrinite se ako osjetite bol ili oteklinu", poručuje.

Pravilo pet sekundi nije stvarno

Prema pravilu pet sekundi, hranu koja je pala na pod možemo pojesti ako na podu nije duže od pet sekundi. Ali, prema liječnici, to nije sasvim točno.

"Da, veća je vjerojatnost da će hrana pokupiti klice ako je duže na podu. Ali to se može dogoditi i u sekundi. Dobra vijest je da ćete preživjeti", našalila se.

Pročitajte više