Dr. Oz promovira dijetu od 500 kalorija iako nema dokaza da je sigurna i učinkovita

Foto: EPA

DR. MEHMET Oz, bivši kardiokirurg i TV liječnik, koji sudjeluje u utrci za mjesto u američkom Senatu, ranije je promovirao riskantan plan prehrane koji uključuje samo 500 kalorija dnevno i uzimanje trudničkih hormona, izvještava Washington Post.

Oz se suočio s kritikama medicinskih stručnjaka koji su ga optužili za "nedostatak integriteta promicanjem nadriliječništva i liječenja u interesu osobne financijske koristi".

Njegova politička platforma naglašava da je "američki liječnik", što je potaknulo njegovog protivnika Johna Fettermana i druge kritičare da potkopaju njegovu kampanju dovodeći u pitanje njegove prethodne medicinske savjete.

"Dr. Oz je imao veliku platformu koju je koristio za promicanje proizvoda koji bi mogli naškoditi ljudima", napisao je Fetterman nedavno na Twitteru.

Dijeta s ozbiljnim nuspojavama

Takozvana HCG dijeta dobila je ime po hormonu koji se proizvodi tijekom trudnoće. Zagovornici dijete kažu da može pomoći u mršavljenju smanjenjem gladi, balansiranjem hormona i održavanjem mišićne mase. Dijeta je predstavljena u TV showu doktora Oza još 2011., a onda ponovno 2012., unatoč istraživanjima i upozorenjima američke Agencije za hranu i lijekove koja sugeriraju da je neučinkovita i nesigurna za mršavljenje.

Specifični rizici HCG dijete uključuju krvne ugruške, nakupljanje tekućine i oticanje tkiva dojki kod muškaraca (ginekomastija), prema klinici Mayo.

Niskokalorične dijete mogu uzrokovati stres na unutarnjim organima, poremećaj metabolizma i oslabljeni imunološki sustav, kao i umor i probleme s raspoloženjem poput depresije i razdražljivosti. Suplementi za mršavljenje također su rizični, a istraživanja pokazuju da većina proizvoda ne djeluje u tom smislu, a mogu imati ozbiljne nuspojave.

"Dovoljno sam zaintrigiran da mislim da bi ljudi mogli imati koristi ako se HCG dijeta pravilno slijedi", rekao je dr. Oz unatoč nedostatku dokaza o njezinoj učinkovitosti i studijama koje pokazuju negativne rezultate.

Pročitajte više