Duplo umakanje hrane u salsu ili čokoladu je opasnije od pravila pet sekundi

Foto: 123RF, Giphy

KADA je riječ o jelu, postoji nekoliko pravila oko kojih se svi slažemo. Izbjegavanje žvakanja ili pričanja otvorenih usta samo su neka od tih pravila. Ipak, mnogi često krše upravo ta pravila.

No prema Australskim znanstvenicima, postoji jedno pravilo kojeg se većina uporno ne drži, a moglo bi biti jako opasno za vaše zdravlje - dvostruko umakanje hrane u čokoladu, salsu ili umak, ali u posudi koju dijelite s više ljudi.

Stručnjak za hranu i autor knjige "Did you just eat that?" Paul Dawson proveo je višestruka istraživanja o toj vrlo lošoj prehrambenoj navici te je zaključio kako je ona puno opasnija od nepridržavanja pravila od pet sekundi.

Odnosno, pravila koje kaže da što je kraće hrana na podu, pokupi manje bakterija.

Kako je i sam Dawson objasnio za ABC Radio Perth, bio je šokiran rezultatima.

Što se dogodi ako čips ponovno umočite u salsu koju dijelite s drugim ljudima?

"Očekivao sam da neće biti prijenosa bakterija zbog male površine na krekeru ili čipsu kada ga zagrizete", rekao je. No otkrio je kako je u svakom udubljenju bilo oko 1000 bakterija više nego prije ponovnog umakanja u umak, piše Lad Bible.

Dawson smatra da je to vrlo lak način za prijenos brojnih bakterija među ljudima, prehlade ili drugih zaraznih bolesti.

S druge strane, pozabavio se i poznatim pravilom pet sekundi koje su najčešće kao opravdanje koristili tinejdžeri kako bi mogli nastaviti jesti hranu koja im je pala na pod. Zaključio je da se tako prenosi puno manje bakterija među ljudima, ali sve ovisi i o čistoći površine na koju je hranu pala. No tvrdi da je većina površina ipak potpuno sigurna jer samo na rijetkima postoje patogene bakterije.

Kojeg god se od ovih pravila odlučite povremeno držati, kako ističe Dawson, trebate znati da je to nalik na igranje ruskog ruleta.

 

Pročitajte više