Dvije neočekivane namirnice mogu pomoći u rješavanju lošeg zadaha

Foto: Shutterstock

AKO vas muči neugodan zadah, vrlo vjerojatno posežete za vodicama za ispiranje usta i žvakaćim gumama. Međutim, pokazalo se da konzumacija hrane bogate probioticima može kratkoročno ublažiti halitozu. Konzumiranje hrane poput jogurta i kruha od kiselog tijesta, koja je bogata probiotičkim bakterijama, mogla bi biti rješenje za ljude koji se bore s upornim lošim zadahom, poznatim kao halitoza, tvrde znanstvenici.

Studija koju su proveli znanstvenici iz Nacionalnog kliničkog istraživačkog centra za oralne bolesti, na Sveučilištu Sichuan u Kini, analizirala je istraživačke baze podataka za relevantna klinička ispitivanja objavljena do veljače 2021. Analiza dostupnih dokaza pokazala je da su bakterije pomogle smanjiti razine hlapljivih sumpornih spojeva pronađenih u ustima.

"Spojevi su glavni uzrok lošeg zadaha, a proizvode ih bakterije u ustima kao rezultat miješanja bakterija i ostataka hrane povezanih s lošom higijenom zuba i desni", kažu znanstvenici.

"Probiotici mogu inhibirati razgradnju aminokiselina i proteina koju stvaraju anaerobne bakterije u ustima, čime se obuzdava proizvodnja nusproizvoda neugodnog mirisa. U budućnosti je potrebno više visokokvalitetnih randomiziranih kliničkih ispitivanja kako bi se potvrdili rezultati i pružili dokazi o učinkovitosti probiotika u liječenju halitoze", pojasnio je autor studije dr. Longjiang Li sa Sveučilišta Sichuan u Kini.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu BMJ Open.

Pročitajte više