Ekspresno rješavaju problem: Ovih 13 skupina namirnica su prirodni laksativi

Foto: 123RF, Pexels

ZDRAVLJE probavnog trakta možete čuvati i uz pomoć zdravih namirnica koje djeluju kao prirodni laksativi. One vam mogu pomoći da izbjegnete probleme poput zatvora te osigurate redovnu stolicu, a samim time ćete izbjeći i korištenje farmaceutskih proizvoda koji omogućuju pražnjenje crijeva.

Naravno, zbog ovih namirnica nećete odmah trčati u kupaonicu. One su nježan i učinkovit način da poboljšate probavu i spriječite probleme, piše The Healthy.

Lubenica

Ova slatka ljetna poslastica bi zbog visokog udjela vode mogla biti jedno od najviše iznenađujućih, ali i najučinkovitijih plodova majke prirode.

"Lubenica sadrži gotovo 99 posto vode, tako da je ona sjajan izbor za održavanje zdravlja crijeva", kaže Libby Mills, glasnogovornica ustanove Academy of Nutrition and Dietetics u Philadelphiji.

Upravo ta voda će pomoći hrani koju ste pojeli da brže putuje kroz probavni trakt.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice poput kvinoje, bulgura, smeđe riže, cjelovite pšenice, zobenih pahuljica i ječma sadrže dijetalna vlakna koja pomažu omekšavanju stolice i normaliziranju rada crijeva, a mogu pomoći i u sprječavanju hemoroida.

Borovnice, maline i kupine

Tajna je u pektinu koji sadrže. On u crijevima formira gel koji prekriva sluznicu crijeva vežući žučne kiseline u probavnom traktu. Tako smanjuje apsorpciju masti i kolesterola, a sprječava i apsorpciju šećera nakon objeda. Također, poboljšava čvrstinu stolice, veže teške metale i izbacuje ih iz tijela.

Zeleno lisnato povrće

Uvrštavanje zelenog lisnatog povrća poput kelja, špinata i blitve u prehranu je više od pukog trenda. Oni su jedni od najboljih prirodnih laksativa jer sadrže magnezij, mineral koji pomaže omekšati stolicu te joj tako olakšava prolazak kroz probavni trakt.

Grožđice

Ovaj odličan međuobrok sadrži magnezij i vlakna koji omekšavaju stolicu.

Jogurt i kefir

Jogurt i kefir sadrže probiotike koji pomažu u održavanju zdrave ravnoteže bakterija u crijevima. 

Chia i lanene sjemenke

Dodavanje chia ili lanenih sjemenki jogurtu moglo bi djelovati kao laksativna bomba. Naime, ove sjemenke sadrže mnogo vlakana, što pomaže normalizaciji stolice, a dobar su izvor i omega-3 masnih kiselina, koje igraju ulogu u ublažavanju upala u tijelu.

"Ako imate bilo kakav problem poput hemoroida, one bi mogle pomoći", kaže Mills.

Jabuke i kruške

Ovo su, baš poput bobičastog voća, namirnice koje su izrazito bogate pektinom.

Brokula i cvjetača

Ovaj dvojac sadrži i topiva i netopiva vlakana, koja pomažu u očvršćivanju vodenaste stolice, podmazuju debelo crijevo te tako pospješuju prolazak otpada, a samim time utječu i na zdravlje crijeva.

Citrusi

Sočno voće poput naranče, grejpa, limuna i limete ne samo da se može pohvali visokim sadržajem vode, što omekšava stolicu i smanjuje nadimanje, nego sadrži i velike količine pektina koji potiče rad crijeva. 

Batat

Slatki krumpir je superhrana s razlogom. Slatki krumpir sadrži niz hranjivih sastojaka koji djeluju kao prirodni laksativi, poput vode, vlakana, magnezija i vitamina B6.

Bundeva

Ova čudesna namirnica s niskim udjelom ugljikohidrata prepuna je vlakana, što je presudno za ublažavanje zatvora. Bundeva sadrži i kalij, mineral koji djeluje kao elektrolit za održavanje ravnoteže u probavnom traktu.

Kava

Jutarnja šalica užitka ne samo da stimulira rad vašeg mozga, već i crijeva. Ipak, prevelika konzumacija kave bi mogla rezultirati proljevom pa pripazite.

Kiseli kupus

Ovaj fermentirani kupus sadrži veliku količinu probiotika koji pomažu u probavnom procesu.

 

Pročitajte više