Evo koliko dugo tvrdo kuhana jaja traju prije nego što se pokvare

Foto: Unsplash

IAKO se jedu tijekom cijele godine, proljeće je definitivno sezona tvrdo kuhanih jaja. Mnogi su i ovih blagdana skuhali velike količine jaja kako bi ih ukrasili i njima dekorirali blagdanski stol, a ako ih još uvijek niste pojeli, vjerojatno se pitate koliko dugo mogu stajati prije nego što se pokvare.

Jaja koja su obojena bojama na kojima je deklarirano da su jestive mogu se konzumirati. Obojena i kuhana jaja ili ona koja se kuhaju sa šunkom čuvaju se u hladnjaku. Ako im ljuska nije oštećena, u hladnjaku se mogu čuvati do konzumacije i više od tjedan dana. Ako imaju oštećenu ljusku ili su bez ljuske, poželjno ih je pojesti u roku 1-2 dana, tijekom kojih se čuvaju u hladnjaku. Uvijek vrijedi pravilo – ako su kuhana jaja promijenila miris, boju (koja ne potječe od boja za jaja) i konzistenciju – nisu za konzumaciju, upute su Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Kako pohraniti jaja u hladnjaku?

Tvrdo kuhana jaja treba pustiti da dođu na sobnu temperaturu, a tek potom se stavljaju u hladnjak. Ako ih vruća stavite na nisku temperaturu, a ona nemaju dovoljno zraka koji cirkulira oko njih, to bi moglo zagrijati hranu u blizini i dovesti do njezinog kvarenja. Tvrdo kuhana jaja možete čuvati u istoj ambalaži u kojoj ste ih kupili, pod uvjetom da nijedno od kupljenih jaja nije razbijeno.

Pročitajte više