Evo što mokraća govori o našem zdravlju i kada je potrebno potražiti liječničku pomoć

Foto: Shutterstock

Većina nas mokri šest do sedam puta na dan, ali koliko često zapravo pogledamo svoj urin? Promjene u boji i mirisu urina, pa čak i osjećaji koje doživljavamo dok mokrimo, mogu biti pokazatelji brojnih zdravstvenih stanja.

Što znače promjene u boji mokraće?

Prema Healthlineu, ako je vaša mokraća prozirna, popili ste previše vode. Ako je narančasta, to bi mogla biti posljedica dehidracije. No, ako pritom imate i svijetlu stolicu, to bi moglo ukazivati na problem sa žučnim kanalom.

Ako je urin crven ili ružičast, velika je vjerojatnost da ste pojeli nešto crveno. Međutim, to može biti i simptom povećane prostate, bubrežnih kamenaca ili tumora u mokraćnom mjehuru.

Smeđi urin posljedica je dehidracije, prehrane, nuspojava lijekova ili pokazatelj bolesti jetre. Mutni urin također je pokazatelj dehidracije, kao i infekcija mokraćnog sustava, kroničnih bolesti ili stanja bubrega. Ako je mokraća zamućena i pjenasta, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse što je prije moguće. Normalan urin je žućkaste boje i ima blag miris.

Na što može ukazivati bol pri mokrenju?

Ako osjećate bol ili peckanje dok mokrite, to može biti znak infekcije. Prema klinici Mayo, kad žene dožive ovaj osjećaj, on je često uzrokovan infekcijama mokraćnog sustava, a kod muškaraca često je posljedica uretritisa i problema s prostatom.

Znakovi bolesti bubrega

Prema Healthlineu, uznapredovala bolest bubrega često dolazi s promjenama u mokraći i mokrenju, uključujući:

  • stvaranje manje urina
  • češću potreba za mokrenjem
  • krv u mokraći
  • pjenast urin.

Ostali znakovi uključuju nesanicu, osjećaj umora, probleme s koncentracijom, oticanje udova, oticanje lica i grčeve mišića.

Pročitajte više