Ginekologica otkrila je li krvarenje prilikom korištenja pilula prava mjesečnica

Foto: 123RF

NEDAVNO se TikTokom počeo širiti video u kojem se govori o tome kako žene zapravo nemaju mjesečnicu kada krvare u pauzi od korištenja kontracepcijskih pilula. Iako je taj video u međuvremenu obrisan, izazvao je pravu polemiku, a mnoge žene su priznale i da su šokirane.

U pokušaju da nas sve educiraju, BuzzFeed je razgovarao s ginekologicom dr. Natalie Crawford.

Prvo, razgovarajmo o tome što se događa tijekom prirodnog menstrualnog ciklusa kada ne koristite neki od oblika kontrole rađanja.

"Sluznicu maternice stimulira rast estrogena dok jajašca rastu i sazrijevaju. Nakon ovulacije stvara se progestogen - što je osnova za implantaciju. Ako tijekom ciklusa ne ostanete trudni, razina progestogena opada i dobijete mjesečnicu", objasnila je dr. Crawford.

Također, tada se sluznica vaše maternice ljušti. Dakle, krv izgubljena tijekom menstruacije je sluznica maternice.

Međutim, kada uzimate kombinirane oralne kontracepcijske tablete, one sadrže oblik estrogena i vrstu progestogena - a stalni estrogen sprječava ovulaciju kako ne biste zatrudnjeli.

"Sluznica ne raste jednako niti se deblja zbog stalne izloženosti progestogenu, a to je dobro jer dovodi do manje grčeva i manje krvarenja. Dakle, kada prestanete piti tablete, razina progestogena pada i krvarite - a to je slično kao kad imate pad progestogena nakon ovulacije", rekla je dr. Crawford.

Dodala je, "sluznica maternice sastoji se od bazalnog sloja i funkcionalnog sloja. Bazalni se sloj nikada ne ljušti. On ima matične stanice koje omogućuju regeneraciju u sljedećem ciklusu. Funkcionalni sloj - koji reagira na hormone - raste i ljušti se".

Da biste izazvali krvarenje, odnosno mjesečnicu dok koristite kontracepcijske pilule, potrebna vam je pauza od uzimanja tableta. Odnosno, ako ih nastavite uzimati, tada nećete krvariti.

U osnovi, kada se jajna stanica oslobodi i ne oplodi, sluznica maternice se ljušti - što je krv koju vidite - i to se naziva mjesečnicom. Međutim, kada koristite neki od oblika kontrole rađanja, jajašce se ne oslobađa, pa je krv zapravo uzrokovana padom razine progesterona.

 

Pročitajte više