Ginekolozi savjetuju: Ignorirajte trendove, ovo je najzdravija intimna frizura

Foto: 123RF

ODABIR intimne frizure nije samo pitanje estetike. Kad je riječ i stidnim dlačicama, svaka žena ima svoj stil i ono što preferira. No što je od svega ponuđenog najzdraviji odabir? 

Istraživanje iz 2016. zaključilo je da je bolje imati više stidnih dlaka. Naime, istraživanjem je ispitano više od 7500 muškaraca i žena o njihovom održavanju intimnih frizura te je otkriveno kako je bilo kakvo mijenjanje prirodnog izgleda povezano s većim rizikom od spolno prenosivih bolesti kao što su herpes, HPV, gonoreja i klamidija. Iako ovo istraživanje nije dovoljno da bi se donio konačan zaključak o tome koji je način uređivanja dlačica najbolji, ginekolozi su složni oko odgovora.

"Vaše stidne dlačice su tu kako bi se koža oko vagine zaštitila jer je taj dio kože jako osjetljiv", objasnila je ginekologinja Donnica Moore za Health. Osim toga, naglasila je kako dlačice djeluju poput tampona koji vas štiti od iritacija ili infekcija.

Profesorica Jane Minkin s Yalea naglašava da ne postoje pouzdani dokazi da je jedan stil zdraviji od drugoga, ali i sama smatra da stidne dlačice trebaju ostati prirodne.

"Nema mnogo podataka, ali pretpostavlja se da stidne dlačice sprječavaju trenje i čuvaju genitalije od prljavštine. S važnim razlogom smo razvili dlake oko genitalija", rekla je dr. Minkin za Health.

No iako se ginekolozi slažu kako je prirodan izgled najzdraviji odabir, postoji jedan problem. Naime, zbog dlačica je veća vjerojatnost zaraze od stidnih ušiju, a dr. Moore naglašava da se zbog sve većeg broja ljudi koji uređuju svoje stidne dlačice, broj slučajeva stidnih ušiju "strahovito smanjio".

Pročitajte više