Istraživanje pokazalo da prosječan ulagač u kriptovalute ima psihopatske sklonosti

NOVA studija je otkrila da prosječni ulagač u kriptovalute ima psihopatske sklonosti i pokazuje minimalno obzira prema onima oko sebe. Istraživači s Tehnološkog sveučilišta Queensland anketirali su 556 sudionika koji su se identificirali kao kriptoinvestitori i otkrili da pokazuju znakove "tamne tetrade".

Što je "tamna tetrada"?

U psihologiji, pojam "tamna tetrada" se odnosi na nekoga tko pokazuje obilježja narcizma, makijavelizma i psihopatije. 10 News prenosi riječi vodećeg istraživača studije i višeg predavača na sveučilištu dr. Di Wanga koji je rekao da fanatici digitalnih valuta dijele mnoge osobine ličnosti, koje im olakšavaju iskorištavanje ljudi.

Dr. Wang je rekao: "Tamne tetradne crte su 'mračne' zbog svojih 'zlih' kvaliteta: ekstremna sebičnost i iskorištavanje drugih bez empatije. Tamna tetrada također je često povezana s rizičnim ponašanjem. Za njih, zadovoljstvo pri svjedočenju tuđoj boli i strah od propuštanja prilika povezani su sa sebičnošću."

Dr. Wang također je identificirao dva prevladavajuća razloga zašto kriptovaluta privlači korisnike, a prva ideja je privlačnost visokorizičnih nagrada.

U članku koji je Wang objavio s dr. Brettom Martinom i dr. Junom Yaoom stoji: "Identificirali smo dva glavna područja. Prvo, visoki rizici i visoki potencijalni povrati kriptotrgovanja čine ga privlačnim za ljude koji vole kockanje."

Također su rekli da je drugi razlog taj što tradicionalni zakonodavci ne nadziru kriptovalute, što je privuklo mnoge osobe "mračne tetrade" jer ne vjeruju vladi.

Sklonost teorijama zavjere

Prošle godine druga studija objavljena u časopisu Personality and Individual Differences otkrila je da će oni koji se poklapaju s osobnostima "mračne tetrade" vjerojatnije vjerovati u teorije zavjere.

Doktorski kandidat na odjelu psihologije na Sveučilištu Oregon Cameron Kay rekao je da oni koji pokazuju takva antisocijalna ponašanja vjeruju da nemaju kontrolu, što ih je dovelo do toga da budu skeptični prema establišmentu.

Rekao je: "Obično rečeno, čini se da će neugodni ljudi, koji imaju visoke rezultate u ovim osobinama, vjerojatnije vjerovati u teorije zavjere. Skloni su čudnim uvjerenjima. Ne osjećaju se kao da kontroliraju svoje živote. Imaju urođeno nepovjerenje prema drugim ljudima i organizacijama poput vlade."

Kay je također dodao svoje istraživanje s namjerom da otkrije zašto ljudi vjeruju u zavjere dok pomažu u borbi protiv širenja dezinformacija. "Dugoročni cilj je pronaći načine za smanjenje zavjereničkih ideja među ljudima s tim osobinama ličnosti", rekao je.

Pročitajte više