Japanci su najdugovječniji narod na svijetu. Ovu 5-minutnu vježbu rade svaki dan

Foto: Profimedia

PREHRANA, zdravi odnosi i pozitivan stav su faktori koji doprinose dugovječnosti, ali eliksir dugog i sretnog života nije potpun bez tjelesne aktivnosti.

Hector Garcia i Francesc Miralles autori su knjige Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life. Da bi je napisali, razgovarali su s više od stotinu ljudi na Okinawi, u Japanu, plavoj zoni s najvećom koncentracijom stogodišnjaka na svijetu.

"Ne morate svaki dan ići u teretanu ili trčati maratone. Japanci nam pokazuju da je sve što trebamo dodati kretanje u svaki svoj dan", napisali su.

Gotovo svi koje su Garcia i Miralles intervjuirali rekli su da prakticiraju radio taiso, popularnu japansku vježbu.

"Čak su i štićenici staračkog doma koji smo posjetili posvetili tome barem pet minuta svaki dan, iako su neki radili vježbe iz svojih invalidskih kolica", napisali su autori.

Radio taiso, što u prijevodu znači radio vježbe, svoje ime duguje tome što su upute za pokrete emitirane na radiju 1929. godine. I danas se radio taiso emitira svaki dan u 6:30 na jednoj od najstarijih japanskih radijskih postaja, NHK Radio 1.

Pokreti su niskog intenziteta, mogu biti izvrstan način da započnete dan i trebaju vas samo oko tri minute da ih napravite. Vježbe se obično izvode u grupi, obično u školama prije nastave ili u tvrtkama prije nego što se svi bace na posao.

Jedna od najpoznatijih radio taiso vježbi sastoji se od jednostavnog podizanja ruku iznad glave i kružnog spuštanja prema dolje. Kako to izgleda, provjerite u nastavku.

 

Pročitajte više