Kirurg dijeli tri manje uobičajena znaka raka debelog crijeva

Foto: Unsplash

Rak debelog crijeva, poznat i kao kolorektalni rak, razvija se iz unutarnje sluznice crijeva i obično mu prethode izrasline koje se nazivaju polipi, a mogu postati invazivni rak ako se ne otkriju. Rak crijeva može dobiti različita imena ovisno o tome gdje počinje. Ako se razvija u debelom crijevu, naziva se rak debelog crijeva, a ako počne u rektumu, onda je to rektalni karcinom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rak debelog crijeva treći je najčešći rak u svijetu, čini približno 10 posto svih slučajeva raka i drugi je vodeći uzrok smrti povezanih s rakom globalno.
Stoga, ako primijetimo znakove upozorenja raka crijeva, to nam može spasiti život.

Ipak, dok su neki simptomi prilično česti ili dobro poznati, drugi nisu. Kolorektalni kirurg Charles Evans istaknuo je tri manje uobičajena znaka raka crijeva.

Konstantan umor

Osjećaj stalne iscrpljenosti, bez obzira na to koliko spavamo, mogao bi biti znak nečeg smrtonosnog. Charles tvrdi da umor može biti rjeđi znak raka debelog crijeva, osobito ako se stalno osjećamo umorno čak i nakon što smo se dovoljno odmorili.

"Prethodne studije pokazale su da je umor posebno često nepoznat simptom kod karcinoma kao što su rak pluća i debelog crijeva", rekao je kirurg za Daily Express.

Rak crijeva može dovesti do nedostatka željeza u tijelu, što rezultira anemijom, koju karakterizira nizak broj crvenih krvnih stanica.

"Ako imate anemiju, vjerojatno ćete se osjećati jako umorno. Ključno je ne odbaciti stalni umor i potražiti savjet od svog liječnika opće prakse", savjetuje Charles.

Neželjeni gubitak težine i gubitak apetita

Kirurg upozorava da ove neželjene promjene mogu biti povezane s poremećajima u radu probavnog sustava, vjerojatno zbog prisutnosti raka debelog crijeva.

"Jedno istraživanje pokazalo je da se slučajni gubitak težine često događa kod osoba s rakom debelog crijeva. Više od jedne od tri osobe s rakom crijeva smršavjelo je bez pokušaja", istaknuo je.

Savjetuje se razgovor s liječnikom ako primijetimo ova tri simptoma.

Pročitajte više