Koji su simptomi raka dojke, bolesti od koje je umrla Tatjana Patitz?

Foto: EPA

POZNATI supermodel Tatjana Patitz umrla je u 57. godini. Svojedobno je bila proglašena najljepšom ženom svijeta, a osim titule najboljeg supermodela, nakon povlačenja iz javnosti dobila je i titulu najtajanstvenije manekenke.

Njezin agent potvrdio je da je 11. siječnja ove godine izgubila bitku protiv raka dojke. Tijekom ranog razvoja rak dojke gotovo nema simptome. Kako tumor raste, mogu se pojaviti kvržica ili čvorić u tkivu dojke koji se ne mijenjaju s periodom menstrualnog ciklusa. Ovo je najčešći prvi znak raka dojke. Za rak je karakteristično da ti čvorići nisu bolni iako mogu biti osjetljivi na dodir. Kvržice se mnogo ranije otkrivaju na mamografiji ili ultrazvuku nego liječničkim ručnim pregledom dojki ili samopregledom.

Drugi simptomi uključuju otekline u pazuhu, bol i osjetljivost tkiva dojke, ravne ili uvučene bradavice, svrbež ili ulceracije u području bradavica, naboranu kožu te pojavu prozirnog ili krvavog iscjetka iz bradavice.

Ponekad se rak dojke može proširiti na limfne čvorove u pazuhu ili na ključnu kost prije nego što naraste toliko da se može osjetiti, stoga je potrebno pregledati bilo kakvu oteklinu ili izraslinu na tim dijelovima tijela. 

Rano otkrivanje, odgovarajuća dijagnoza i tretman povećavaju šanse za izlječenje oboljelih od raka dojke. Svaka žena trebala bi nakon 20. godine obaviti samopregled dojki. Redoviti pregledi, za koje je potrebno samo 10 minuta mjesečno, smanjuju rizik od razvoja raka i povećavaju šanse za izlječenje za čak 90 posto.

Samopregled dojki obavlja se jednom mjesečno, obično između 4. i 12. dana menstrualnog ciklusa. Preporučuje se samopregled obaviti tijekom i nakon tuširanja jer voda i sapun omekšavaju kožu, što olakšava pregled, odnosno promjene na dojkama se bolje osjete na dodir.

Kako napraviti samopregled dojki?

1. Stanite ispred ogledala tako da vidite obje dojke, ispružite ruke uz tijelo pa ih podignite. Provjerite jesu li dojke simetrične i ima li udubljenja ili promjena na koži bradavice.

2. Nježno stisnite bradavice i provjerite ima li iscjetka. Ako imate krvavi, prozirno-žuti, plavičasti, crveni ili prozirni iscjedak, odmah posjetite liječnika.

3. Lezite na leđa, stavite jastuk ispod lijevog ramena, a lijevu ruku stavite ispod glave. Vrhovima prstiju druge ruke pregledajte dojku. Ispruženim prstima desne ruke kružnim pokretima opipajte unutarnju stranu lijeve dojke pokretima odozgo prema dolje i od vanjske strane prema sredini. Istražite postoji li tvrda ili nepravilna kvržica koju ranije niste osjetili i koja se razlikuje od ostalih dijelova dojke.

4. Ispružite lijevu ruku uz kuk, a desnom rukom pregledajte vanjsku polovicu dojke pokretima od vrha prema gore i od vanjske strane prema sredini. Na isti način pregledajte desnu dojku.

Kako pregledati bradavice?

Posebnu pozornost treba obratiti na bradavice. Prvo potražite promjenu u njihovoj boji, teksturi ili obliku. Zatim kažiprstom i palcem pritisnite područje oko bradavice kako biste provjerili ima li iscjetka.

Kako pregledati pazuhe?

Sljedeće što treba učiniti je dodirom pregledati područje ispod pazuha. Oslonite lijevu ruku na kuk. Uz pomoć zglobova kažiprsta, srednjeg prsta i prstenjaka desne ruke počnite izvoditi male kružne pokrete na lijevom pazuhu laganim pritiskom. Ako uočite promjene poput zadebljanja pojedinih područja ili kvržice, obratite se liječniku.

Znakovi koje ne smijete zanemariti su:

  • promjena veličine ili oblika dojke,
  • neravnine (udubljenja ili izbočeni dijelovi) na koži,
  • bolne ili bezbolne kvržice ili zadebljanja,
  • svrbež, otok ili crvenilo u području oko bradavica,
  • iscjedak iz bradavica (posebno je zabrinjavajuće ako su to gnoj ili
  • krv),
  • udubljenje bradavica.

Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, posjetite liječnika, ali nemojte paničariti jer njihova pojava nije nužno simptom raka dojke. Na primjer, kvržice su često ciste koje ne predstavljaju prijetnju zdravlju. Ali za svaku uočenu promjenu dobro je posavjetovati se s liječnikom. Najvažniji su redoviti pregledi kod liječnika.

Pročitajte više