Koji su simptomi raka slijepog crijeva, bolesti od koje je umrla Audrey Hepburn?

Foto: Profimedia

GLUMICA Audrey Hepburn preminula je u 63. godini od raka slijepog crijeva, iznimno rijetkog oblika raka koji se dijagnosticira i liječi slično kao i kolorektalni karcinom. Kako donosi portal Express, postoje dvije glavne vrste raka slijepog crijeva - epitelni karcinom i neuroendokrini karcinom.

Liječnik Gabe Mirkin otkrio je da je Hepburn patila od takozvanog ''pseudomyxoma peritonei'', izuzetno rijetkog karcinoma koji počinje kao mali polip u slijepom crijevu.

"Stanice raka proizvode velike količine sluzi, zvane mucin, koje se polako nakupljaju u slijepom crijevu dok ono ne prsne'', objasnio je liječnik i dodao da ova vrsta karcinoma može dovesti do nepodnošljivih bolova u trbuhu, zatvora, proljeva, gubitka apetita i ekstremnog umora.

"Nitko ne zna što uzrokuje ovaj užasni rak jer zasad još uvijek ne postoje poznati genetski, obiteljski ili okolišni čimbenici koje bismo mogli povezati s pojavom karcinoma ovog tipa. Isto tako, s obzirom na to da je odrastala u siromaštvu, ne znamo je li ozbiljan nedostatak hrane za Hepburn povećao rizik od smrti od raka kasnije u životu'', dodao je.

Pročitajte više