Korištenje trajne boje za kosu povećava rizik od raka dojke, tvrde znanstvenici

Foto: 123RF

KORIŠTENJE trajne boje za kosu ili prakticiranje kemijskog ravnanja kose može povećati rizik od raka dojke, pokazuje istraživanje.

Naime, Nacionalni institut za zdravstvo u SAD-u svojim je istraživanjem obuhvatio 46.709 žena te ih pratio deset godina, a istraživači sada upozoravaju ljude da razmotre mogućnost smanjenja upotrebe tih proizvoda. Kako ističu, česti korisnici su u većoj opasnosti, odnosno oni koji su koristili trajne boje u prethodnoj godini imali su 9 posto veću vjerojatnost da će razviti tumor dojke u odnosu na žene koje nisu bojale kosu.

Također, taj je rizik osobito visok za Afroamerikanke. Naime, Afroamerikanke koje su bojale kosu svakih osam tjedana imale su čak 60 posto veću vjerojatnost za razvoj raka dojke. Također, kada je u pitanju kemijsko ravnanje kose, taj rizik iznosi 30 posto.

"U našoj studiji primjećujemo da je veći rizik od karcinoma dojke povezan s korištenjem boje za kosu, a on je veći kod Afroamerikanki, posebno onih koje su česte korisnici", objasnila je voditeljica studije dr. Alexandra White.

"Iako je prerano dati čvrstu preporuku, izbjegavanje ovih kemikalija moglo bi biti još jedna stvar koju žene mogu učiniti kako bi smanjile rizik od raka dojke", istaknuo je njezin kolega dr. Dale Sandler.

Profesor Paul Pharoah sa Sveučilišta u Cambridgeu nije bio uključen u studiju, ali je rezultate opisao kao "intrigantne".

"Ovo je zanimljivo istraživanje koje je pažljivo provedeno, ali rezultate treba tumačiti s oprezom", zaključio je.

S njim se slaže i dr. Kotryna Temcinaite iz organizacije "Charity Breast Cancer Now" koja je istaknula kako žene ne bi trebale biti zabrinute zbog ovih rezultata. 

"Ovo je velika studija, ali svi sudionici imali su obiteljsku povijest karcinoma dojke, što ih je moglo dovesti do povećanog rizika od bolesti. Također, nije jasno koje su to konkretno proizvode žene koristile ili koliko dugo su ih koristile pa je teško izvući bilo kakve izravne zaključke temeljem samo ove studije", naglasila je. 

Rezultati ovog istraživanja su objavljeni u časopisu International Journal of Cancer, navodi

Pročitajte više