Liječnica dijeli 7 suptilnih znakova dijabetesa tipa 2 koje treba shvatiti ozbiljno

Foto: Shutterstock

DOKTORICA je upozorila da početni znakovi bolesti mogu biti suptilni i lako ih je zanemariti. Naime, prvi simptomi su vrlo blagi u početku, a mogu uključivati pretjeranu žeđ, učestalo mokrenje, nagli i neobjašnjivi gubitak težine, konstantan umor, zamagljen vid, česte infekcije i sporo zacjeljivanje rana.

"Ponekad bismo ove simptome mogli pripisati teškom tjednu ili pomisliti da se samo osjećamo loše", rekla je dr. Monika Wassermann.

Kada se dijabetes tipa 2 pogorša, tijelo vapi za pomoć, a nekontrolirana razina šećera u krvi može dovesti do ponavljajućih infekcija, pojave tamnih područja na koži (posebno oko vrata ili pazuha), utrnulosti u rukama i nogama i vizualnih poremećaja.

"Uvijek apeliram na ljude da ne podcjenjuju ove znakove", dodala je dr. Wassermann.

Što je dijabetes?

Dijabetes je kronična bolest koja nastaje kada gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili kada tijelo ne može efikasno koristiti proizvedeni inzulin. Inzulin je hormon koji regulira razinu šećera (glukoze) u krvi.

Dijabetes se obično dijeli na tri tipa:

  • Dijabetes tipa 1: Ovaj tip dijabetesa je autoimuna bolest gdje tijelo uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin. To znači da tijelo ne može proizvesti inzulin, što rezultira visokim razinama šećera u krvi. Obično se javlja kod djece i mladih, ali može se razviti u bilo kojoj dobi. Ljudi s dijabetesom tipa 1 moraju redovito uzimati inzulin.
  • Dijabetes tipa 2: Ovo je najčešći oblik dijabetesa i obično se javlja kod odraslih, ali može se javiti i kod djece. Kod dijabetesa tipa 2 tijelo proizvodi inzulin, ali stanice tijela postaju rezistentne na njega. Kao rezultat, glukoza se ne može pravilno koristiti, što dovodi do visoke razine šećera u krvi. Dijabetes tipa 2 se često povezuje s prekomjernom težinom i nezdravim životnim stilom, ali ima i genetske komponente.
  • Gestacijski dijabetes: Ovaj oblik dijabetesa javlja se kod nekih žena tijekom trudnoće. Kao i kod dijabetesa tipa 2, gestacijski dijabetes uzrokuje da stanice tijela postanu rezistentne na inzulin. U većini slučajeva gestacijski dijabetes nestaje nakon porođaja, ali povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 kasnije u životu.

Liječenje dijabetesa obično uključuje promjene u prehrani i tjelesnoj aktivnosti, uzimanje lijekova za snižavanje razine šećera u krvi i u nekim slučajevima inzulin. Redovite provjere šećera u krvi su također ključne za upravljanje dijabetesom.

Pročitajte više