Liječnici tvrde da bi žene na mamografiju trebale krenuti prije nego što se mislilo

Foto: Shutterstock

Žene s prosječnim rizikom od raka dojke trebale bi svake druge godine napraviti mamografski pregled počevši od 40. godine, objavila je američka Radna skupina za preventivne usluge (USPSTF) u utorak, učvršćujući pokriće za osiguranje za postupak za tu dobnu skupinu prema zakonu.

Utjecajna preporuka USPSTF-a poništava njegove kontroverzne smjernice iz 2009. godine, prema kojima bi probir raka dojke trebao početi u dobi od 50 godina.

Njegove ažurirane smjernice podudaraju se s drugim velikim organizacijama koje kažu da bi probir za žene s prosječnim rizikom od raka dojke trebao početi u dobi od 40 godina. Te organizacije uključuju Američko društvo za borbu protiv raka, Američki koledž opstetričara i ginekologa te Nacionalnu sveobuhvatnu mrežu za borbu protiv raka.

Ažuriranje USPSTF-a iz 2016. navodi da žene mogu početi s probirom u dobi od 40 godina ako to žele one i njihovi liječnici, ali to je ažuriranje rezultiralo "širokom zbunjenošću liječnika i pacijenata", rekla je dr. Evita Singh, pročelnica odjela za snimanje dojki na Institutu za rak Karmanos u Detroitu.

Američki osiguravatelji već moraju po zakonu u potpunosti pokriti mamografiju za žene starije od 40 godina koje to žele, ali preporuka USPSTF-a sada će osigurati nastavak te pokrivenosti prema Zakonu o pristupačnoj skrbi nakon sljedeće godine.

Snižavanjem dobi za početak dvogodišnjeg probira na 40 godina, USPSTF potvrđuje dokaze da sve više žena mlađih od 50 godina sada dobiva dijagnozu raka dojke.

Pročitajte više