Liječnici upozoravaju da vam jedan pogled na stopala može otkriti da imate dijabetes

Foto: Pexels

DIJABETES je ozbiljno stanje koje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema ako se ne liječi, ali ako vodite računa o njemu, možete izbjeći najgore komplikacije. Nažalost, simptome je lako previdjeti pa stanje često postane ozbiljno prije nego što se dijabetes otkrije.

Jedan od simptoma može se skrivati i na vašim stopalima

Ako primijetite čireve na nogama, to bi mogao biti simptom dijabetesa. Naime, čirevi na stopalima vrlo su česti kod onih koji imaju dijabetes, kaže Bruce Pinker, podiatrist i kirurg.

Prema Pinkeru, "dijabetes suzbija imunološki sustav, smanjujući reakciju tijela na stres, infekcije i ozljede." To pak osobama s dijabetesom otežava zacjeljivanje rana, što može dovesti i do pojave čireva na stopalima.

Vjerojatno ćete prvo primijetiti mrlje na čarapama

Prema Danielle DesPrés, kirurginji za stopala i gležnjeve, mrlje na čarapama mogu biti znak čira na dijabetičkom stopalu, prenosi Best Life.

"To je zato što su čirevi na stopalima poput bilo koje druge rane na tijelu - oni imaju tendenciju krvarenja, pa bi mrlje na čarapi, koje obično izgledaju smeđe, mogle biti suha krv koja curi s mjesta čira", objašnjava DesPrés.

Ostali znakovi čira na stopalima uključuju "snažan smrdljivi miris koji dolazi s dna stopala, kao i iznenadne otekline ili crvenilo", dodaje ona. 

Važno je znati i da, ako se čir ne liječi i inficira se, "kost ispod čira se također može inficirati i možda će biti potrebno izvršiti amputaciju kako bi se spriječilo širenje infekcije", upozorava DesPrés.

Pročitajte više