Može li aloe vera ublažiti opekline od sunca? Da, najbolji je kućni lijek

Foto: Pexels

PRVO izlaganje suncu nakon hladnih zimskih mjeseci može biti pogubno za kožu. Ako ste među onima koji gotovo uvijek zarade opekline na suncu, barem u tim prvim toplijim danima, dobro je znati što može pomoći ublažiti ih.

Aloe vera je sočna biljka koja je dugo poznata po svojim ljekovitim svojstvima. Ljudi godinama koriste gel iz njezinih listova za liječenje opeklina, osipa i psorijaze. Danas se od tog gel proizvode kreme i losioni za olakšanje.

Istraživanja podupiru umirujuća svojstva aloe vere. Njeno korištenje može pomoći zacijeliti posljedice prekomjernog izlaganja suncu tako da smanjuje bol i crvenilo.

“Aloe vera djeluje protuupalno i smiruje kožu i te je jedan od najučinkovitijih kućnih lijekova”, kaže dermatologinja Caren Campbell.

Opekline od sunca nisu ugodno te rezultiraju crvenom i bolnom kožom. Ako ih prečesto imate, mogu povećati rizik od raka kože i preranog starenja. Ali, aloe vera može pružiti olakšanje jer djeluje na brojne načine.

Smanjuje upalu: aloe vera sadrži nekoliko sastojaka koji smanjuju bol, crvenilo i otekline.

Potiče proizvodnju kolagena: aloe vera može ublažiti opekline i umanjiti ih poticanjem proizvodnje kolagena, što poboljšava čvrstoću i elastičnost kože.

Vlaži kožu: aloe vera pomaže zadržati vlagu u koži, a sadrži i niz aminokiselina koje omekšavaju otvrdnute stanice kože.

Sadrži salicilnu kiselinu koja djeluje protuupalno i kao antiseptik što znači da može ublažiti bol, a istovremeno spriječiti infekciju.

Sadrži vitamine: aloe vera ima brojne vitamine, uključujući A, C i E koji mogu neutralizirati slobodne radikale i umanjiti oštećenja od sunca.

Kako koristiti aloe veru za liječenje opeklina od sunca?

“Ako je moguće, izrežite listove i istisnite gel. Bolje je koristiti gel iz same biljke”, kaže dermatologinja Marie Hayag. 

Ako nemate biljku, posegnite za losionom ili hidratantnom kremom koja sadrži aloe veru u što je moguće većem postotku. Također provjerite je li proizvod bez mirisa jer u suprotnom možete nadražiti kožu.

“Općenito, što je veći udio aloe, to bolje”, ističe dermatolog Kenneth Mark.

Gel nanesite izravno na bolno i crveno područje kože, idealno nakon tuširanja. 

“Čuvajte ga u hladnjaku kako biste povećali njegov smirujući učinak hlađenja, posebno kod opeklina”, dodaje Hayag.

Možete ga primjenjivati nekoliko puta dnevno ili po potrebi, ali ne pretjerujte jer aloe vera sadrži enzime koji mogu imati blagi učinak pilinga.

Pročitajte više