Nadutost ili salo na trbuhu? Evo kako prepoznati razliku

Foto: Pexels

Kako biste otkrili razliku između nadutosti i sala na trbuhu, tijekom dana obratite pozornost na to kako se osjećate. Ako vam se želudac širi i skuplja, vjerojatno je riječ o nadutosti, privremenom i neugodnom stanju koje je uzrokovano nakupljanjem plinova ili tekućine u probavnom sustavu. S druge strane, salo na trbuhu često je rezultat prehrane, genetike i načina života. Također, ako je riječ o salu, trbuh će biti čvršći. 

Kako se riješiti nadutosti?

Prvi način je uključivanje napitaka protiv nadutosti, poput čaja od đumbira ili paprene metvice, u svoju rutinu. Istraživanja pokazuju da ovi prirodni lijekovi smiruju probavni sustav i ublažavaju gastrointestinalne tegobe, navodi portal Eat This, Not That.

Drugi način borbe protiv nadutosti je redovita tjelesna aktivnost, posebno one koje potiču znojenje, što uzrokuje oslobađanje viška tekućine, zbog čega se osjećamo lakše i ugodnije.

Kako riješiti sala na trbuhu?

"Rješavanje sala na trbuhu zahtijeva sveobuhvatan pristup. Prioritet je visokokvalitetna prehrana s niskim udjelom zasićenih masnoća, prerađene hrane, rafiniranih ugljikohidrata i dodanog šećera. Ovakva prehrana sprječava nakupljanje sala na trbuhu", objasnila je dijetetičarka Destini Moody.

Kontrola ukupnog unosa kalorija još je jedan ključni čimbenik u rješavanju problema sala, jer to sprječava prekomjerno dobivanje na težini u cijelom tijelu.

"Za optimalno sagorijevanje masti, uključite se u uravnoteženu fitness rutinu koja kombinira trening otpora s kardio vježbama, pomažući u izgradnji oblikovanog i zategnutog središta tijela", predlaže Moody.

Savjeti koji će vam pomoći u borbi s nadutosti i salom na trbuhu

1. Dajte prioritet zdravlju crijeva

Namirnice bogate probioticima, poput kiselog kupusa i jogurta, odlične su za zdravlje i normalan rad crijeva. Prema istraživanjima, zdrava crijeva mogu poboljšati probavu, smanjiti nadutost te smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

2. Unosite dovoljno tekućine

Suprotno uvriježenom mišljenju, pijenje vode zapravo može pomoći u smanjenju zadržavanja vode. Pobrinite se da tijekom dana pijete vodu, posebno kada konzumirate hranu bogatu solju, kako biste izbacili višak tekućine i ublažili nadutost.

3. Vježbajte svjesno jesti. 

Usvajanje promišljenih prehrambenih navika može riješiti nadutost i pomoći u gubitku težine, posebno u smanjenju masnih naslaga. Pokušajte jesti polako, uživati u hrani te pratiti signale gladi i sitosti. Ovaj pristup poboljšava probavu, sprječava prejedanje i podržava zdravu kontrolu težine te istovremeno smanjuje nadutost.

4. Upravljajte stresom

Prema istraživanjima, kronični stres može pridonijeti nakupljanju sala na trbuhu i nadutosti. Važno je pronaći izvor stresa i pokušati ga učinkovito riješiti. Aktivnosti i hobiji poput meditacije, joge, vježbi dubokog disanja mogu vam pomoći da se bolje nosite sa stresom, što zauzvrat pomaže u skidanju kilograma i borbi protiv nadutosti.

Pročitajte više