NASA reciklira znoj i mokraću astronauta u pitku vodu

NASA je izumila sustav u kojem se urin i znoj astronauta pretvaraju u sigurnu vodu za piće.

"Ideja o ispijanju recikliranog urina neke bi mogla zgroziti, ali rezultat je daleko bolji od onoga što komunalni vodovodni sustavi proizvode na terenu", navodi svemirska agencija.

Sustav se trenutno testira na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Pomoću vakuumske destilacije dobivaju vodu iz urina. Onda kreće još jedan proces filtracije, nakon kojeg dobivaju vodu i slanu otopinu urina, koja još uvijek sadrži nešto vode koja se može povratiti. Nakon dodatnog filtriranja ekstrakt se pročišćava kako bi ga posada mogla ponovno konzumirati. Na sličan način funkcionira i uređaj pod nazivom Water Processor Assembly, koji vodu filtrira iz znoja i vlage iz daha astronauta.

"Nova strategija štedi vodu i vrlo je važan korak naprijed u evoluciji sustava za održavanje života. Ovo je nevjerojatno postignuće", rekao je Christopher Brown, stručnjak za održavanje života u Centru Johnson Space.

Prema NASA-i, svaki član posade treba oko 3.78 litara vode dnevno za svoje dnevne rutine i obroke.

"Posada ne pije urin, već vodu koja je obnovljena, filtrirana i čišća od onoga što mi pijemo ovdje na Zemlji", rekla je Jill Williamson, voditeljica podsustava za kontrolu okoliša i sustav za održavanje života svemirske postaje.

"Imamo puno procesa i mnogo testiranja na terenu kako bismo bili sigurni da proizvodimo čistu, pitku vodu", zaključila je, prenosi The Post.

Pročitajte više