Nekoć najfit žena na svijetu otkrila kojim vježbama održava snažnu jezgru

KATRIN Davidsdottir pobijedila je 2015. i 2016. na svjetskim Crossfit igrama i tako se dvaput okitila titulom najfit žene na svijetu. Ova 29-godišnjakinja i dalje trenira CrossFit, a prioritet joj je jezgra.

"Imam trbušne mišiće koji su oduvijek izgledali sjajno, ali to ne znači da su vaši unutarnji mišići stabilni", rekla je Davidsdottir za Insider.

Dok su trbušnjaci vanjski mišići na prednjoj strani trupa, mišići jezgre uključuju trbušne mišiće, ali također obavijaju cijeli srednji dio i uključuju zdjelicu, dijafragmu, donji dio leđa i kukove. Jezgra pomaže stabilizirati cijelo tijelo, a ona može biti snažna čak i ako nemate vidljive trbušne mišiće. I obrnuto, možete imati čelični trbuh, a slabu jezgru.

Bivša gimnastičarka kaže da joj je najveća greška bila što nije dovoljno vježbala jezgru, što je dovelo do hernije diska krajem 2019. Od tada je promijenila svoju rutinu.

Kako bi zaštitila svoja leđa, Islanđanka radi tri osnovne vježbe osmišljene za izvođenje prije treninga, posebno za ljude koji pate od bolova u leđima. To su bird dog ili podizanje suprotne ruke i noge u klečećem položaju, curl up ili ležeći položaj na leđima s jednom nogom u pregibu te bočni plank.

Davidsdottir dodaje i mrtvu bubu, što je još jedan pokret koji pomaže angažirati jezgru. 

"Radim ove vježbe kako bih osigurala da one teže mogu izvoditi sigurno i nastaviti napredovati. Cijelo moje tijelo tako doprinosi svemu što radim", poručila je.

Pročitajte više