Neočekivani napitak koji uzrokuje dehidraciju i veći struk

Foto: Pexels

KAD razmišljamo o zdravim navikama, često obraćamo veliku pozornost na hranu koju konzumiramo, dok pića često ostaju zanemarena. Možda će vas iznenaditi da neka naizgled bezazlena pića mogu uzrokovati neželjene posljedice poput dehidracije i širenja struka.

"Voćni sokovi već dugo su na glasu kao zdravi zbog prirodnog sadržaja vitamina i antioksidansa, ali treba znati da imaju i neke nedostatke", rekla je dijetetičarka Elizabeth Keller za SheFinds.

Naime, neki konzumiraju voće u obliku soka zbog esencijalnih nutrijenata koji se nalaze u njemu, ali to je greška.

"Voćnom soku nedostaju vlakna koja pruža cijelo voće. Vlakna pomažu u usporavanju apsorpcije šećera u krvotoku i pomažu hidrataciji zadržavanjem vode u probavnom sustavu. Bez vlakana, visok sadržaj šećera u voćnom soku može dovesti do brzog porasta razine šećera u krvi, potičući pojačano mokrenje i moguću dehidraciju", pojasnila je.

Dodaje i da je voćni sok bogat kalorijama jer sadrži koncentriranu količinu prirodnih šećera iz voća. Zato, kada se konzumira u velikim količinama, voćni sok može dovesti do prekomjernog unosa kalorija, potencijalno rezultirajući debljanjem, osobito oko struka.

"Sav višak kalorija koje tijelo ne iskoristi može se pohraniti kao mast, što može pridonijeti povećanju obujma struka. Što se tiče šećera u voćnim sokovima, voćni sokovi često sadrže fruktozu. Pretjerana konzumacija fruktoze može pridonijeti inzulinskoj rezistenciji, stanju u kojem tjelesne stanice manje reagiraju na inzulin, što potencijalno dovodi do debljanja i povećanog rizika od metaboličkih problema", poručila je.

Kao alternative voćnim sokovima, Keller preporučuje vodu, biljne čajeve i domaći voćni smoothie.

Pročitajte više