Neugodnost koja se javlja kod pranja zubi može biti znak dijabetesa i bolesti crijeva

Foto: Shutterstock

MNOGI od nas svjesni su da je pravilna oralna higijena ključna kada je riječ o održavanju zdravlja zuba i usta. Bez dobre rutine pranja zuba mogli bismo imati zube koji se lako kvare i druge bolesti desni. Međutim, neki problemi u ustima zapravo su znak da nešto drugo nije u redu s našim zdravljem, donosi Express.

''Usta su jedno od najdostupnijih područja tijela za pregled i mogu biti idealna za dijagnosticiranje uobičajenih bolesti. Naime, oralna sluznica je osjetljiva na promjene u tijelu i kao takva nam može pomoći u dijagnosticiranju bolesti'', objašnjava stomatološki kirurg Nilesh Parmar.

Upozorio je na periodontitis, odnosno upalu desni koja se prvenstveno javlja kao krvarenje desni pri četkanju zubi, zatim natečenost desni, a u nekim slučajevima dovodi i do gubitka zuba.

Iako je ovo stanje najčešće uzrokovano lošom oralnom higijenom, također je povezano s drugim, naizgled potpuno nepovezanim bolestima. U ovom slučaju može signalizirati dijabetes ili bolest crijeva.

"Kvarenje desni i gubitak kosti oko zuba česti su znakovi parodontne bolesti", rekao je dr. Parmar. ''Međutim, to također može biti posljedica nekontroliranog dijabetesa. Poremećaji crijeva kao što je Crohnova bolest također se mogu manifestirati u ustima. Ako razmišljamo o ustima kao o produžetku probavnog trakta, bolesti koje pogađaju crijeva također se mogu vidjeti u njima'', otkrio je.

Pročitajte više