Neurolozi: Ovi simptomi mogu se javiti godinama prije dijagnoze multiple skleroze

Foto: Pexels

Zatvor bi mogao biti rani znak upozorenja na multiplu sklerozu, tvrde neurolozi. Također vjeruju da infekcije mokraćnog sustava, depresija i seksualni problemi mogu ukazivati na to da netko nesvjesno pati od okrutnog stanja.

Studija koju su proveli neurolozi sa Sveučilišta Sorbonne u Parizu otkrila je da postoji pet bolesti koje su pogodile pacijente s multiplom sklerozom do pet godina prije nego što im je konačno dijagnosticirana.

"Naravno, neće svi koji imaju ove simptome razviti multiplu sklerozu. Navedeni simptomi su česti i mogu biti znakovi drugih bolesti", izjavila je dr. Celine Louapre.

Međutim, dr. Louapre smatra da bi ovo otkriće moglo biti korisno za one koji imaju veći rizik od razvoja bolesti, a to su osobe koje u obitelji imaju povijest multiple skleroze. Tipični simptomi autoimunog stanja uključuju poteškoće s hodanjem, probleme s vidom i obamrlost, a već je ranije utvrđeno da pacijenti s multiplom sklerozom pate i od problema sa zatvorom, infekcijama mokraćnog mjehura, depresije i seksualnih problema.

Zbog nepredvidivosti simptoma mogu proći godine prije nego što se pacijentima dijagnosticira bolest. Ne postoji lijek, ali tretmani poput steroida mogu kontrolirati stanje i ublažiti simptome.

Pročitajte više