Nutricionistice tvrde da ove namirnice poboljšavaju koncentraciju i raspoloženje

Foto: Pexels

Mnogi čimbenici igraju ulogu u zdravlju našeg mozga. Postoji nekoliko zdravih navika koje možemo uključiti u svoju dnevnu rutinu kako bismo održali svoje kognitivno zdravlje pod kontrolom i razinu anksioznosti niskom. Međutim, jedna od najvažnijih stvari koje trebamo uzeti u obzir jest prehrana.

Mnoge namirnice mogu s vremenom utjecati na zdravlje mozga, a neke od njih mogle bi poboljšati naše pamćenje, raspoloženje, pa čak i koncentraciju. Nutricionistica Mary Sabat i psihologinja te nutricionistica dr. Ellen Albertson otkrile su o kojim je namirnicama riječ.

1. Masna riba

Masna riba nije samo ukusan dodatak nizu jela, već je i jedan od najzdravijih izvora proteina.

"Masne ribe, kao što su losos, skuša, pastrva i sardine, bogati su izvori omega-3 masnih kiselina, posebice EPA (eikosapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina), koje su neophodne za zdravlje i funkciju mozga", kaže Sabat za SheFinds.

Za početak, ove bi masne kiseline mogle igrati značajnu ulogu u održavanju oštrine našeg pamćenja. "Omega-3 masne kiseline, posebice DHA, igraju ključnu ulogu u održavanju strukture i funkcije moždanih stanica. Oni su dijelovi staničnih membrana, uključujući one u neuronima mozga. Adekvatan unos DHA povezan je s poboljšanom kognitivnom funkcijom, uključujući pamćenje", tvrdi nutricionistica.

Napominje da su omega-3 masne kiseline poznate i po protuupalnim učincima te pomažu regulirati funkciju neurotransmitera u mozgu. Osim toga, Sabat dodaje da neke studije sugeriraju kako dodatak omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju simptoma tjeskobe i potaknuti osjećaj smirenosti.

2. Hrana zdrava za crijeva

Važno je zapamtiti ulogu koju naša crijeva mogu imati u našem cjelokupnom zdravlju, uključujući zdravlje mozga. Dodavanje hrane zdrave za crijeva našoj prehrani moglo bi učiniti čuda za naše mentalno zdravlje i kognitivnu funkciju, napominje dr. Ellen.

"Probiotičke namirnice, kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus i kombucha, te prebiotičke namirnice, kao što su mahunarke, bobičasto voće, banane i sjemenke lana, poboljšavaju zdravlje osovine crijevne mikrobiote i mozga, uključujući hipokampus, centar učenja i pamćenja", objašnjava dr. Albertson.

Ako ne vodimo računa o zdravlju crijeva, to može imati negativan učinak na zdravlje. "Poboljšanje vašeg zdravlja crijeva pomoću ovih namirnica može poboljšati i vaše mentalno zdravlje", poručuje psihologinja.

Dodaje da hrana s visokim sadržajem flavonoida, luteolina, može pomoći u poboljšanju koncentracije smanjenjem oksidativnog stresa i upale u mozgu. Izvrsne opcije su celer, brokula, zelena paprika, majčina dušica, mrkva i artičoke.

"Iako je dodavanje hrane zdrave za mozak vašoj prehrani odlična ideja, ukupni čimbenici životnog stila, kao što su redovita tjelesna aktivnost, dovoljno sna i upravljanje stresom, također igraju ključnu ulogu u održavanju optimalne funkcije mozga i emocionalnog blagostanja", zaključuje Sabat.

Pročitajte više