Određene promjene na noktima mogu ukazivati na dijabetes, upozorava liječnica

Foto: Pexels

DIJABETES je stanje u kojem tijelo ne može regulirati razine šećera u krvi, a u većini slučajeva može uzrokovati simptome kao što su pretjerana žeđ, potreba za učestalim mokrenjem te umor, donosi The Sun. Međutim, liječnica Sarah White rekla je da bismo znakove upozorenja također mogli primijetiti na noktima. Upozorila je da dijabetes može dovesti do infekcije noktiju i njihove lomljivosti.

Žuti nokti

Istraživanja pokazuju da dijabetes može značajno utjecati na proteine ​​u vašim noktima zbog povećane stope procesa koji se zove glikozilacija. White je objasnila da zbog ovog procesa dolazi do žute boje noktiju.

"Ako su vam nokti promijenili boju, to može značiti da već neko vrijeme imate povišeni šećer u krvi ili nekontrolirani dijabetes", rekla je.

Gljivice na noktima

Gljivične infekcije noktiju također su česte kod dijabetičara, upozorila je dr. White. To je zato što povećana razina glukoze može uzrokovati postupno oštećenje živaca i krvnih žila.

"Uz lošiju opskrbu krvlju i više razine glukoze, veća je vjerojatnost da će se pojaviti gljivične infekcije, a one su posebno uočljive na noktima. Naime, više razine glukoze također znače da se postojeće bakterije mogu brže razviti u infekciju", dodala je.

Tanki i lomljivi nokti

Nokti koji su tanki i lomljivi također su jedan od simptoma koji mogu ukazivati na dijabetes. "Kada je cirkulacija krvi oko vaših prstiju ili stopala smanjena, to može dovesti do toga da vaši nokti postanu tanki i lomljivi. Kada je nokat oštećen, skloniji je infekcijama od prljavštine ili vlage", objasnila je White.

Pročitajte više