O.J. Simpson umro je od raka od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3000 muškaraca

Foto: EPA

O.J. Simpson (76) umro je od raka prostate, koji je treći uzrok smrti muškaraca u Hrvatskoj. Bitku s tom opakom bolesti izgubio je samo dva mjeseca nakon dijagnoze, što sugerira da je rak otkriven u kasnoj fazi. 

Liječnici upozoravaju da ovu bolest može biti teško uočiti jer često isprva ne uzrokuje simptome ili se može zamijeniti s normalnim znakovima starenja. To bi moglo dovesti do brzog širenja na okolne organe, što dovodi do gubitka koštane mase, paralize, blokiranih dišnih putova i nedostatka kisika u mozgu.

Naime, rak prostate obično je ograničen na prostatu i okolna tkiva, ali ako se ne pronađe brzo rutinskim testiranjem, tiho metastazira u kosti, limfne čvorove, pluća i mozak. Kada rak putuje u ta područja, napada stanice koje jačaju kosti i sprječavaju paralizu, blokira dišne putove te dovodi do problema s disanjem i uzrokuje odumiranje stanica u mozgu.

U Hrvatskoj godišnje od raka prostate oboli oko 3000 muškaraca, a umre ih oko 800. Najveća pojavnost raka prostate je među muškarcima u dobi od 55 do 69 godina, zbog čega je na području Zagreba i Zagrebačke županije uveden pilot-projekt ranog otkrivanja raka prostate.

Rani znakovi upozorenja uključuju probleme s mokrenjem. To može uključivati potrebu za češćim mokrenjem, osobito noću, te spor ili slab mlaz mokraće. Također, može se javiti osjećaj da mjehur nije u potpunosti ispražnjen.

Kako bolest napreduje, ljudi mogu razviti bol tijekom mokrenja, gubitak kontrole mjehura i crijeva, bolnu ejakulaciju, erektilnu disfunkciju te bol u testisima. Uznapredovali rak prostate može dovesti do pojave krvi u mokraći ili sjemenu.

Pročitajte više