Omiljena hrana mnogih ljudi povezana je s većim rizikom od depresije, kaže znanost

Foto: Pexels

PRŽENI krumpirići jedna su od najpopularnijih namirnica u svijetu, ali najnovije istraživanje otkriva kako bi posezanje za ovom namirnicom moglo imati negativan utjecaj na naše mentalno stanje, donosi CNN. Naime, istraživački tim iz Hangzhoua u Kini otkrio je da je česta konzumacija pržene hrane, a posebice prženih krumpirića, povezana s 12 posto većim rizikom od anksioznosti i 7 posto većim rizikom od depresije nego kod ljudi koji ne jedu prženu hranu ili je konzumiraju tek povremeno.

Pržena hrana i inače je jedan od poznatih čimbenika rizika za pretilost, visoki krvni tlak i druge zdravstvene tegobe. Znanstvenici su proučavali 140.728 ljudi tijekom 11 godina. Nakon isključivanja sudionika kojima je dijagnosticirana depresija unutar prve dvije godine, pronađena su ukupno 8294 slučaja anksioznosti i 12.735 slučajeva depresije kod onih koji su često konzumirali prženu hranu.

"Ovi dobiveni rezultati jasno ukazuju na to kako učestali unos pržene hrane povećava rizik od anksioznosti i depresije", rekao je dr. David Katz, ali isto tako naglasio da bi trebalo provesti još nekoliko istraživanja na ovu temu kako bi se sa sigurnošću utvrdilo povećava li konzumacija pržene hrane uistinu depresiju kod ljudi ili se depresivni ljudi češće okreću ovoj vrsti hrane.

''Naime, također je moguće da se ljudi s anksioznošću ili depresijom mnogo češće okreću ovoj vrsti hrane za neki privid olakšanja, odnosno utjehe. Oni s prikrivenim simptomima tjeskobe i depresije mogli bi se okrenuti utješnoj hrani kao načinu samoliječenja", dodao je Katz.

Pročitajte više