Ova dijeta pomaže da izgledate i osjećate se mlađe, kaže dijetetičarka

Foto: Unsplash

POSTATI ljepša i zdravija verzija sebe nikad nije bilo lakše. Naime, prema istraživanju Sveučilišta Texas A&M, u izreci “ono si što jedeš” doista ima istine. Profesor Matthew Lee Smith pojasnio je da su studijom dokazali da ono što jedemo ima veliku ulogu u našem cjelokupnom zdravlju, ali i u tome kako se osjećamo.

Grupa znanstvenika promatrala je vezu između crijevnog mikrobioma i mentalnog umora, mentalne energije, fizičkog umora i fizičke energije. 

“Ono što jedete određuje bakterije i mikrobiom u vašim crijevima. Ovom smo studijom uspostavili vezu između mikrobioma osobe i njezina raspoloženja”, istaknuo je glavni autor studije Ali Boolani.

A ako se nakon ovoga pitate koji oblik prehrane može rezultirati zdravim i mladenačkim izgledom, odgovor je mediteranska dijeta, tvrdi dijetetičarka Lauren Manaker. 

“Zahvaljujući antioksidansima, ova dijeta osigurava bolji izgled kože”, rekla je za Eat This.

Prema dr. Chaitanyi Koneru, mediteranska prehrana pomaže tijelu na mnogo načina. To uključuje održavanje razine šećera u krvi i smanjenje rizika od dijabetesa.

“Mediteranska dijeta nije primarno usmjerena na mršavljenje, već je riječ o zdravom obliku prehrane koji sprječava srčane bolesti i ranu smrt”, smatra liječnik.

Mediteranska dijeta bazira se na konzumaciji cjelovitih žitarica, sjemenki, orašastih plodova, povrća i voća, ribe i maslinovog ulja.

“Namirnice koje mediteranska dijeta uključuje pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa, što zauzvrat osigurava zdrav izgled kože i pomaže u održavanju zdravlja”, zaključila je Manaker.

Pročitajte više