Ovaj iznenađujući sastojak čini kolače i kekse zdravijima, otkriva nova studija

Foto: Shutterstock

SLJEDEĆI put kada pojedete bananu, možda biste trebali sačuvati koru i iskoristiti je umjesto da je bacite u smeće. Ovaj dio voća možete uključiti u kolače i kekse koje jedete i tako ih učiniti zdravijima i zasitnijima, izvještava Medical News Today.

Prema studiji koju je objavio ACS Food Science & Technology, istraživači su koru od banane pretvorili u brašno koje su potom dodali u tijesto za kekse. Utvrđeno je da su keksi napravljeni od brašna od kore banane više zasitili one koji su ih jeli nego što su se najeli oni koji su konzumirali kekse napravljene od pšeničnog brašna. Povrh toga, keksi su bili zdraviji jer brašno od kore banane nudi vlakna, magnezij, kalij i antioksidativne spojeve.

Banane su četvrta najkonzumiranija prehrambena kultura nakon riže, pšenice i kukuruza. Kora čini gotovo 35 posto težine ovog voća, a obično završi u smeću ili na kompostu. Međutim, kore banane sadrže velike količine organskih spojeva, a njihova razgradnja na odlagalištima značajan je izvor snažnih stakleničkih plinova poput metana.

"Često zanemarujemo snagu kore voća i povrća. Kora banane sadrži vlakna koja nam pomažu da ostanemo siti. Također, sadrži puno kalija, koji je važan za zdravlje srca i rad živaca", komentirala je dijetetičarka Amanda Sauceda za Eat This.

Ako ne volite brašno od kore banane, koru uvijek možete iskoristiti za izradu domaćeg gnojiva koje će goditi vašim biljkama.

Kako koristiti kore od banane za pečenje kolača?

Kore od banane prvo dobro operite i očistite. Potom ih blanširajte pa osušite i sameljite u brašno.

"Ako imate recept koji volite takav kakav jest, nemojte osjećati pritisak da ga učinite zdravim dodavanje kore banane. Ponekad vam to neće odgovarati", savjetuje Sauceda.

Pročitajte više