Ovaj lijek mogao bi štetiti vašem srcu zbog skrivenih dodanih soli, tvrdi studija

Foto: Shutterstock

TIM istraživača analizirao je medicinske kartone 300.000 Britanaca kojima je NHS prepisao paracetamol u šumećem obliku. Rezultati su pokazali da pacijenti koji su uzimali inačice lijeka s visokim udjelom natrija imaju do 45 posto veću vjerojatnost da će doživjeti srčani udar, moždani udar ili zatajenje srca unutar godine dana. Također je bila veća vjerojatnost da će umrijeti u tom razdoblju, izvještava The Daily Mail.

Vodeći autor, kineski profesor Chao Zeng sa Sveučilišta Central South u Changshau, rekao je: "Ljudi bi trebali obratiti pažnju ne samo na unos soli iz hrane, već i na skriveni unos soli iz lijekova."

Profesor Zeng je također rekao da bi zdravstveni radnici trebali razmotriti dodavanje zdravstvenih upozorenja paracetamolu koji sadrži natrij kako bi upozorili pacijente na ove opasnosti.

Dnevna preporučena količina ovih lijekova gotovo ispunjava cijelu dnevno preporučenu količinu unosa natrija za odrasle ljude

NHS preporučuje da odrasli konzumiraju samo 2.4 grama natrija dnevno, što je ekvivalentno 6 grama soli - otprilike jednu čajnu žličicu. Šumeći paracetamol, koji djeluje brže u tekućem obliku jer ga probavni sustav brže apsorbira nego putem standardne tablete, može sadržavati do 0.44 grama natrija po tableti. Ako se uzima u maksimalnoj preporučenoj dnevnoj dozi od dvije tablete četiri puta dnevno, osoba bi tako konzumirala 3.5 grama natrija samo iz tableta.

Međutim, postoje i druge formulacije ovih lijekova protiv bolova koje sadrže iznimno malu količinu natrija ili ih uopće ne sadrže.

Ova studija objavljena je u časopisu European Heart Journal.

Ovo nije prva studija sa sličnim zaključcima

Ranije ovog mjeseca znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu objavili su podatke koji pokazuju da samo četiri dana uzimanja paracetamola uzrokuje klinički značajan porast krvnog tlaka. Iz toga su izračunali da redovita uporaba paracetamola, oko 4 grama dnevno ili osam standardnih tableta, može povećati rizik od srčanih bolesti ili moždanog udara za oko 20 posto.

Međutim, stručnjaci smatraju da povremeno uzimanje paracetamola koji sadrži natrij ne bi trebalo biti zabrinjavajuće.

"Ako povremeno uzimate paracetamol koji sadrži natrij za ublažavanje izolirane glavobolje ili vrlo kratkih napadaja boli, ovi nalazi istraživanja ne bi trebali izazvati nepotrebnu zabrinutost", piše u izvješću.

Pročitajte više