Neurologinja tvrdi da ovaj orašasti plod pomaže u prevenciji Alzheimerove bolesti

Foto: Pexels

Veza između prehrane i zdravlja mozga neporeciva je. Određena je hrana povezana s podržavanjem kognitivnog zdravlja, dok druga može negativno utjecati na zdravlje mozga. Iako je nemoguće spriječiti Alzheimerovu bolest samo prehranom, rizik možemo smanjiti prehranom bogatom hranjivim tvarima zdravim za mozak.

Neurologinja dr. Anna S. Nordvig izuzetno je upoznata sa studijama koje proučavaju kako prehrana može igrati ulogu u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti. To ju je potaknulo da u svoju prehranu uključi jednu specifičnu vrstu orašastih plodova.

Orasi su dobar izvor nezasićenih masti i odlični su za zdravlje mozga

Kada je riječ o namirnicama za smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti, dr. Nordvig kaže da treba dati prednost mononezasićenim mastima i svesti zasićene masti na minimum. "Ovo je ključno za opskrbu vašeg mozga gorivom koje mu je potrebno za napredovanje sa starenjem", rekla je za Parade.

Dr. Nordvig ističe da voli integrirati orahe u svoje obroke i međuobroke jer su dobar izvor mononezasićenih masti. "Orasi su odlični za zdravlje mozga, ali svi su orašasti plodovi izvrsni", dodala je.

Osim što su dobar izvor nezasićenih masti, orasi su također bogati antioksidansima, točnije vitaminom E i polifenolima. Antioksidansi pomažu u sprječavanju kronične upale u mozgu, što pridonosi smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti.

Pročitajte više