Ovih 10 jela najbolje pomaže kod grlobolje, kažu liječnici

Foto: Pixabay

KAD vas boli grlo, posljednja stvar na koju mislite je hrana. Ali dok se tijelo bori s infekcijom, važnije je nego ikad da se dobro hranite.

"Hrana bogata važnim nutrijentima ključ je oporavka u slučaju upalnih procesa", tvrdi dr. Cynthia Li, autorica knjige Brave New Medicine. 

Naravno, hrana ne može izliječiti upalu grla. Sve što možete poduzeti je pomoći tijelu da se što prije izbori. Mekani i hladni zalogaji hrane bit će idealna opcija uz puno tekućine.

"Voda razrjeđuje sluz koja se stvara u dišnim putovima, a pridonosi i vlaženju grla", objašnjava dr. Jaclyn Tolentino.

Osim vode, dr. Tolentino predlaže i tople tekućine, poput juha i čajeva. Lako ih je progutati i djeluju umirujuće za bolno grlo.

Trebali biste se, pak, kloniti kisele i hrskave hrane jer može doprinijeti osjetljivosti grla. Krekeri, kava i alkohol zabranjeni su. Takva hrana i piće često izazivaju refluks kiseline, što može pogoršati upalu. Za olakšanje simptoma grlobolje liječnici preporučuju ovu hranu.

Pileća juha

"Bol u grlu je rezultat upale i dehidracije", pojašnjava dr. Li.

"Tekućine kao što je pileća juha nadoknađuju izgubljenu vodu, a juha pomaže tijelu da zadrži tekućinu unutar tkiva."

Med

Med je od davnih vremena bio jedan od najvažnijih lijekova, a s dobrim razlogom.

"Moderna znanost pokazala je da med pomaže u borbi s brojnim infekcijama, bakterijskim i virusnim", kaže dr. Li.

"Ipak, nemojte pretjerati. Visok udio šećera može usporiti imunitet u izvršavanju svojih zadaća."

Jogurt

Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotika. Mogla bi postojati veza između konzumacije jogurta i smanjene šanse za respiratorne infekcije ili boli. Pored toga, hladna i nježna tekstura izvrsno djeluje na bolno grlo.

Pire-krumpir

Ostavite koru na krumpiru da biste unijeli više magnezija, vitamina C i antioksidanata, koji pomažu imunitetu. Pripazite da vam krumpir nije prevruć, da vam ne bi iritirao grlo.

Jaja

Jaja je najbolje pripremiti na kajganu, da bi im struktura bila što prihvatljivija. Bogata su mineralima, kao što su cink, željezo i selen, kao i vitaminima D i B12.

Zobena kaša

Mekane i nježne teksture, zobena kaša je idealan obrok, a najbolje ju je servirati mlaku. Bogata je magnezijem, cinkom i antioksidantima.

Đumbir

Đumbir je u laboratorijskim istraživanjima pokazao da ima svojstva analgetika, kao i protuupalna i antioksidativna svojstva.

Žele

Dr. Li tvrdi da je žele pristojan obrok u slučaju grlobolje. Svakako je potreban oprez u unošenju šećera.

Smoothieji

Smoothie je izvrsna opcija za unos različitih vrsta voća, povrća i sjemenki u samo nekoliko gutljaja. Kelj, celer i bobičasto voće imaju malen udio šećera, a prepuni su antioksidanata. Visoke doze vitamina C su izuzetno važne kad su u pitanju upalni procesi u tijelu. Umjesto voćnog soka, stavite nekoliko vrsta voća u smoothie i zadržavate i vlakna u tom obroku.

Sladoled

Hladna hrana, kao što je sladoled, je osobito dobra opcija jer pomaže u smirivanju boli i upale, ali konzumacija treba biti umjerena da se izbjegne prevelik unos šećera.

Pročitajte više