Ovo je drugo najčešće konzumirano voće iza banana i doista tjera doktora iz kuće van

Foto: Marin Tironi / Index

SIGURNO ste čuli za izreku "jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van". Ispostavilo se da u njoj ima istine. Jabuke imaju nizak udio kalorija i masti te sadrže zasitna vlakna koja mogu pomoći u stabilizaciji šećera u krvi, podržati zdravu probavu i dulje vas držati sitima. Stoga, bez obzira na to kupujete li jabuke kod lokalnih OPG-ovaca, na tržnici ili u trgovini, ovo hrskavo voće vrijedi dodati u košaricu.

Nutritivna vrijednost jabuke

Jedna srednja jabuka ima:

  • 95 kalorija
  • 0.5 grama proteina
  • 0 grama masti
  • 25 grama ugljikohidrata
  • 4 grama vlakana
  • 8 miligrama vitamina C 

Većina korisnih spojeva u jabukama dolazi od polifenola (biljnih spojeva), koji zapravo nisu navedeni na etiketi s nutritivnim vrijednostima.

Zdravstvene prednosti jabuka

Istraživanja o jabukama ukazuju na njihove dobrobiti za zdravlje srca, dijabetes, zdravlje crijeva, gubitak težine i upale. Također, analiza više od četrdeset studija otkrila je da je jedenje jabuka povezano sa smanjenim rizikom od raka. Autori pretpostavljaju da polifenoli u jabukama djeluju kao antioksidansi, koji mogu inhibirati razmnožavanje i rast tumora.

Istraživači su nedavno otkrili da samo jedna jabuka dnevno tijekom šest tjedana može smanjiti upalu povezanu s pretilošću koja je inače povezana s kardiovaskularnim bolestima, čak i bez gubitka težine.

Foto: Marin Tironi / Index

Ispitivanje objavljeno u magazinu The American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da jedenje dvije jabuke dnevno tijekom osam tjedana smanjuje kolesterol u krvi kod odraslih osoba s visokim kolesterolom.

Istraživanje polifenola u jabukama sugerira da oni mogu imati pozitivnu ulogu u mikrobiološkoj aktivnosti crijeva, ali potrebna su dodatna istraživanja.

Tri zabavne činjenice o jabukama

Osim njihovog impresivnog profila hranjivih tvari, evo nekoliko drugih zabavnih činjenica o jabukama.

1. U svijetu se uzgaja više od 7500 sorti

U svijetu se uzgaja 7500 sorti jabuka i to je drugo najčešće konzumirano voće iza banana. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama uzgaja se oko 2500 sorti.

Gala, Fuji, Red Delicious, Granny Smith, Honeycrisp, McIntosh i Pink Lady neke su od najčešćih sorti. Honeycrisp i Gala spadaju u hrskavije i slađe, dok su one poput Granny Smitha kiselije.

2. Vlakna su u kori

Postoji razlog zašto je kora jabuke malo žilava: u njoj se nalazi većina vlakana. Jedna srednja jabuka s korom ima četiri grama vlakana, ali ako uklonite tu koru, smanjit ćete količinu vlakana na samo dva grama. Znanost također sugerira da korisna antioksidativna svojstva jabuke dolaze iz kore. Drugim riječima, najbolje je grickati cijele jabuke. Ostavite koru netaknutom, osim ako je baš morate ukloniti za pripremu nekih jela kao što je pita od jabuka.

Foto: Marin Tironi / Index

3. Jabuke sadrže pektin, biljnu alternativu želatini

Topiva vlakna u jabukama nazivaju se pektin. Ova vrsta vlakana je škrob koji se nalazi u stijenkama stanica određenog voća i povrća. Nakon što se ekstrahira iz biljke, prodaje se u obliku tekućine ili praha.

Pektin se koristi kao prirodni zgušnjivač za želee ili džemove, posebno kod voća koje nije bogato pektinom, poput bobičastog voća. Budući da pektin dolazi iz biljaka, veganska je alternativa želatini.

Pročitajte više