Ovo je iznenađujuć popis namirnica koje ovise o proizvodnji ugljikova dioksida

Foto: Unsplash

GLOBALNA kriza u porastu, prouzrokovana čimbenicima poput covida-19 i rata u Ukrajini, dovela je do nestašice brojnih važnih potrepština. Premda je možda teško razumjeti kako veliki globalni problemi sa širenjem pandemije i nestašicom energenata mogu dovesti do nedovoljne proizvodnje ugljikova dioksida, sve je to savršeno povezano u vrlo zamršenoj petlji.

Iako vas nestašica ugljikova dioksida (CO2) asocira na ono očito - pivo i gazirane sokove - taj problem zapravo utječe na više prehrambenih proizvoda nego što možete naslutiti. Izvršni direktor Compressed Gas Associationa rekao je za The Wall Street Journal da se više od 70 posto CO2 proizvedenog u SAD-u koristi i za piće i za hranu. Na primjer, osim što pićima daje prepoznatljive mjehuriće, CO2 se također koristi za snižavanje temperature hrane prije zamrzavanja, a čak se koristi i za omamljivanje životinja prije klanja, piše The Journal.

Opskrba CO2 zapravo je niska još od 2020. godine

Iza nestašice su bili mnogi čimbenici, koji sežu od vrtoglavog skoka cijena nafte do smanjenja proizvodnje u tvornicama etanola. Ugljikov dioksid je nusprodukt proizvodnje etanola, tako da je manje automobila na cestama tijekom covida dovelo do manje potrebe za etanolom za plin pa se, kao rezultat toga, proizvodilo manje CO2.

Sada su za to također krivi obustava rada postrojenja za CO2 zbog održavanja i opća ljetna potražnja, izvještava WSJ. Slijedi iznenađujuć popis namirnica koje se tretiraju ugljikovim dioksidom.

Svježe meso

Prema WSJ-u, CO2 se koristi u svim aspektima lanca opskrbe mesom, od omamljivanja životinja prije klanja do rashlađivanja mesa, njegove obrade i sigurnog transporta.

Naresci

Hladni naresci čuvaju se slično kao i svježe meso, s takozvanim modificiranim atmosferskim pakiranjem. Zapravo se CO2 i drugi plinovi upumpavaju unutra, a kisik se uklanja kako bi se produžio rok trajanja proizvoda.

Pizza i ostali smrznuti proizvodi

Tijekom proizvodnje smrznute hrane, od gotove pizze do pilećih prsa, svaka namirnica brzo prolazi kroz prolaz ispunjen ugljikovim dioksidom kako bi se zamrznula. Potrebna je odgovarajuća količina CO2 da bi se izbjegao razvoj i umnožavanje plijesni i bakterija.

Pivo

Prva reakcija je da je ovo očekivano, druga je blago nezadovoljstvo, a treća je zbunjenost jer pivo bi trebalo imati svoje prirodne mjehuriće, zar ne? Uglavnom da, ali mora se zatvoriti u ambalažu i adekvatno čuvati, a ako pivo dovrši fermentaciju prije pospremanja u ambalažu, trebat će mu dodati mjehuriće. Većina masovno proizvedenih piva prilagođenih zabavama podvrgava se potonjem jer to pomaže u neutraliziranju halapljivih aroma koje bi mogle utjecati na okus, navodi Food Dive.

Pročitajte više