Ovo je najbolje povrće za prevenciju raka, tvrde onkolozi

Foto: Shutterstock

Unatoč tome što većina nas zna da je važno jesti povrće, ponekad zanemarujemo tu činjenicu. Ponekad je korisno znati zašto ih trebamo redovito jesti. Jedan posebno snažan motivator je da prehrana bogata povrćem može značajno pomoći u smanjenju rizika od mnogih vrsta raka. Iako je sve povrće zdravo i može pomoći u smanjenju rizika od raka, ako nismo navikli na redovito konzumiranje povrća, može biti korisno da se za početak usredotočimo na njegovo redovito uključivanje u svoje obroke.

Povrće je moćan način prevencije raka jer je puno antioksidansa koji imaju svojstva zaštite od raka, ističe onkologinja dr. Anaum Maqsood.

Znanstvene studije pokazuju da antioksidansi igraju važnu ulogu u zdravlju imunološkog sustava, uključujući pomoć u zaštiti od kroničnih upala koje mogu dovesti do određenih vrsta raka i drugih bolesti.

Prehrana bogata povrćem povezana je sa smanjenjem rizika od raka

"Općenito, oksidacija je proces povezan s rastom raka. Hrana poput povrća, koja osigurava antioksidaciju, može biti zaštitna. To je razlog zašto je toliko povrća poznato kao zdrava opcija za smanjenje rizika od raka", kaže onkolog i hematolog dr. Daniel Landau za Parade.

Također, onkolog dr. Donald Barry Boyd tvrdi da je još jedan razlog zašto je prehrana bogata povrćem povezana sa smanjenjem rizika od raka taj što je ono dobar izvor vlakana.

Sve povrće ima antioksidanse i vlakna te može pomoći u smanjenju rizika od raka ako se jede redovito. No, ako želimo najviše nutritivne vrijednosti, prednost bismo trebali dati povrću iz porodice krstašica. Krstašice uključuju brokulu, prokulice, kupus, cvjetaču, kelj, rikulu, repu i potočarku.

"Najviše volim jesti brokulu, tikvice, kelj i špinat", otkriva dr. Maqsood.

Kaže da ovo povrće sadrži fitokemikalije za koje je nekoliko studija pokazalo da usporavaju rast raka. Osim što je tako moćno za prevenciju raka, svestrano je te ga je lako uklopiti u bilo koji dnevni obrok ili užinu.

Pročitajte više