Ovo su najvažniji savjeti protiv bora koje su dermatolozi dali u 2021. godini

Foto: Shutterstock

2021. je bila stresna godina za mnoge od nas, a uz stres mogu doći i bore. Dermatolozi su rekli za Insider da liječenje znakova starenja poput bora i hiperpigmentacije počinje mnogo prije nego što ih razvijete.

Zaštitite svoju kožu svakodnevnom upotrebom SPF-a

SPF (faktor za zaštitu od sunca) je jednostavan način da prevenciju bora uključite u svoju rutinu kože. Dr. Gary Goldenberg, dermatolog i osnivač Goldenberg Dermatologyja u New Yorku, prethodno je rekao za Insider da SPF proizvodi blokiraju sunčeve zrake, koje mogu dovesti do preranog starenja vaše kože i uzrokovati fine linije i bore.

Prema dr. Heidi Waldorf, kozmetičkoj dermatologinji, svatko bi trebao koristiti najmanju vrijednost faktora od 35 za lice kako bi pravilno zaštitio svoju kožu.

Pravilno hidratiziranje podiže vašu kožu i sprječava fine linije i bore

Prema dr. Goldenbergu, suha koža je osjetljivija na oštećenja, što može dovesti do ranijih znakova starenja.

Hidratacija dnevnom hidratantnom kremom ujutro i navečer nakon čišćenja nadopunjuje vašu kožu i sprječava znakove starenja. Ako imate masnu kožu, hidratacija također može pomoći uravnotežiti proizvodnju masnoće vaše kože i smanjiti akne.

Manje je više

Poduzimanje preventivnih mjera za zaštitu kože ne znači nužno kupnju 15 ili više skupljih proizvoda. Stručnjaci su za Insider rekli da je važna kvaliteta vaših sastojaka, a ne količina.

"Manje je više, vaša rutina ne mora biti komplicirana. Vjerujte mi, vaša koža i novčanik će vam kasnije biti zahvalni!" licencirana estetičarka Brittaney Trent prethodno je rekla za Insider.

Uključivanje proizvoda protiv starenja u vašu rutinu poput retinola i vitamina C može učiniti puno za kožu

"Retinol je odobren od FDA za fine linije i bore jer pomaže poboljšati staničnu obnovu", rekla je za Insider dr. Julie Russak, dermatologinja sa sjedištem u New Yorku. "Ovo liječi mnoge probleme s kožom, uključujući akne i ožiljke od akni jer pomaže zagladiti površinu kože i potaknuti stvaranje novih zdravih stanica kože."

Dok retinol povećava promet stanica, vitamin C može posvijetliti hiperpigmentaciju nastalu starenjem kako bi koži dao mlađi izgled.

Važno je nanijeti kremu za sunčanje s visokim SPF-om nakon korištenja ovih proizvoda ili ih nanijeti navečer prije spavanja jer i vitamin C i retinol mogu učiniti vašu kožu osjetljivijom na sunce.

Ako pak smatrate da retinol iritira ili isušuje, epidermalni faktori rasta (EGF) su dobra zamjena

Epidermalni faktori rasta funkcioniraju slično kao i retinoli tako što povećavaju stopu obnavljanja stanica vaše kože. Međutim, mogu manje isušiti i općenito uzrokovati manje iritacije kod osoba s osjetljivom kožom.

Iako serumi koji sadrže EGF obično koštaju više od vašeg prosječnog proizvoda za njegu kože, ulaganje u njih može se isplatiti osobama s osjetljivom kožom koje ne podnose retinol.

Pročitajte više