Ovo su simptomi masne jetre koja prelazi u cirozu, prema stručnjacima

Foto: Shutterstock

KOD većine bolesti postoje određene ključne faze u kojima se prije pojave većih problema i oštećenja mogu napraviti promjene kako bi se umanjila šteta koju neko stanje može nanijeti cjelokupnom zdravlju. U trećem stadiju bolesti masne jetre osoba je na granici da dobije cirozu, što je bolest u kojoj se zdravo tkivo jetre zamjenjuje tkivom punim ožiljaka, a jetra ostaje trajno oštećena, kako piše Express.co.uk.

Koji se simptomi mogu uočiti prije toga i kako to možete preokrenuti?

Bolesnici s kompenziranom cirozom mogu preživjeti i preko 12 godina nakon dijagnoze, dok oni s dekompenziranom cirozom imaju lošiju prognozu - prosječno preživljavanje bez transplantacije je otprilike dvije godine.

Ciroza nije uzrokovana traumom jetre ili drugim akutnim ili kratkotrajnim oštećenjima. Obično su potrebne godine kroničnih ozljeda da bi se izazvala ciroza.

"Kada oštećenje jetre napreduje u kasniju fazu, tekućina se skuplja u nogama, što se naziva edem, i u abdomenu, što se naziva ascites", upozorava UCSF Department of Surgery. Zdravstvena stranica dodaje: "Ascites može dovesti do bakterijskog peritonitisa, ozbiljne infekcije. Kada jetra uspori ili prestane proizvoditi proteine potrebne za zgrušavanje krvi, osoba će postati podložnija modricama i krvarenjima."

Osim edema i modrica, drugi simptomi koji ukazuju na to da vaše stanje ide u nepovratnu fazu uključuju:

Žutilo kože i bjeloočnica (žutica)
Povraćanje krvi
Svrab kože

Jetra ima nevjerojatnu sposobnost samozacjeljivanja

Ako izbjegavate alkohol ili gubite na težini, moguće je smanjiti masnoću i upalu jetre te preokrenuti rano oštećenje jetre.

Istraživanja sugeriraju da je gubitak težine najbolja stvar koju možete učiniti da kontrolirate ili preokrenete stanje. Dobar cilj je izgubiti 10 posto ukupne tjelesne težine, ali čak i gubitak od tri do pet posto može poboljšati zdravlje jetre. Razgovarajte sa svojim liječnikom o najboljem načinu za siguran i učinkovit gubitak težine.

Male promjene u vašoj prehrani uključuju:
Jedite više voća i povrća
Jedite više ribe
Jedite više hrane bogate vlaknima
Nemojte jesti previše ugljikohidrata
Ograničite šećer
Ograničite zasićene i trans masti
Ograničite sol

Pročitajte više