Ovo vam se može dogoditi ako ne unosite dovoljno vitamina C

Foto: Unsplash

KAD je u pitanju održavanje zdravlja, minerali igraju važnu ulogu. Naša prehrana trebala bi biti uravnotežena i raznolika. Vitamin C jedan je od najvažnijih nutrijenata koji su ključni za zdravo funkcioniranje našeg tijela. Osim što je odgovoran za pravilno stvaranje kolagena u tijelu, važan je i za razvoj kostiju, zdravlje krvnih žila i zacjeljivanje rana. Zbog toga, nedostatak vitamina C može dovesti do mnogih bolesti koje mogu uzrokovati daljnje komplikacije.

Skorbut

Skorbut je najpoznatija bolest povezana s nedostatkom vitamina C. Do nje dolazi uslijed velikog nedostatka vitamina C u prehrani, što dovodi do pojavljivanja modrica, krvarenja desni, slabosti, umora, osipa i drugih.

Znakovi ranog upozorenja mogu uključivati ​​neobjašnjivi umor, smanjeni apetit, razdražljivost i bolove u zglobovima. Ako se ne liječi, također može uzrokovati anemiju, gingivitis, krvarenja na koži itd.

Hipertireoza

Hipertireoza označava stanje pri kojem štitnjača izlučuje višak hormona. Vitamin C, zajedno s drugim vitalnim hranjivim tvarima, važan je za zdravlje vaše štitnjače. No, produljeni nedostatak vitamina C može dovesti do prekomjernog lučenja hormona iz štitnjače, što dovodi do hipertireoze, uzrokujući simptome poput nenamjernog gubitka težine, lupanja srca, povećanog apetita, nervoze, podrhtavanja, promjena u menstrualnom ciklusu kod žena i drugo.

Anemija

Unošenje vitamina C u vašu prehranu vrlo je važno. Osim ostalih prednosti, vitamin C pomaže u apsorpciji željeza, što je od vitalnog značaja za sprječavanje bolesti kao što je anemija, koja je rezultat smanjenog broja ili kvalitete crvenih krvnih stanica u vašem tijelu. Simptomi mogu uključivati ​​umor, blijedilo, otežano disanje, vrtoglavicu, gubitak težine i drugo.

Krvarenje desni

Kada je u pitanju zdravlje vaših zuba, vitamin C je izuzetno važan. Ne samo da jača vaše zube već štiti i desni, stoga njegov nedostatak može dovesti do krvarenja desni.

Bolesti kože

Vitamin C ima važnu ulogu u održavanju zdravlja kože. Ima antioksidativna svojstva i igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, proteina kojeg ima u vezivnim tkivima poput kože, kose i zglobova. Nedostatak vitamina C može dovesti do lezija kože, čiji su rani simptomi mala potkožna krvarenja.

Kako liječiti nedostatak vitamina C?

Uključivanje hrane bogate vitaminom C u vašu prehranu najbolji je način za liječenje problema s nedostatkom. Citrusno voće i povrće bogatim vitaminom C trebalo bi biti dio vaše redovite prehrane. Pušenje bi najbolje bilo izbjegavati jer su studije dokazale da pušači imaju smanjene količine vitamina C u svom tijelu. Također se mogu razmotriti dodaci vitamina C, ali prije nego što ih uzmete, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.