Pele je umro od najučestalije zloćudne bolesti u Hrvatskoj. Evo koji su simptomi

Foto: EPA

RAK debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3600 ljudi, od čega oko 60% muškaraca. Češći je kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina. Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. godini od kolorektalnog raka oboljelo je 3660 ljudi, a prosječna dob prilikom oboljenja bila je 69 godina, otkrivaju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Po smrtnosti od zloćudnih bolesti kolorektalni je rak na drugom mjestu, nakon raka pluća. Godišnje od njega umre oko 2100 ljudi, također 60% muškaraca.

Prema procjenama Svjetske organizacije za istraživanje raka, godišnje od njega oboli gotovo 2 milijuna osoba, a umre 0.95 milijuna. U 2022. od raka debelog crijeva umrli su, između ostalih, Pele i Kirstie Alley

U okviru Nacionalnog programa za prevenciju i rano otkrivanje te bolesti u Hrvatskoj se provodi test na nevidljivu krv u stolici. Namijenjen je osobama od 50 do 74 godine, a cilj je spriječiti pojavu raka ili ga kolonoskopskim pregledom otkriti u ranom stadiju, kada je izlječiv.

Koji su simptomi raka debelog crijeva?

Istraživači iz njemačkog centra za istraživanje raka u Heidelbergu otkrili su da prekomjerna tjelesna težina polako povećava rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma, kao i ultraprerađena hrana, uključujući grickalice i slatka pića.

Rak debelog crijeva često nema nikakve rane znakove, ali kad se pojavi, dolazi do promjena u navikama pražnjenja crijeva, kao što su novonastale poteškoće ili naprezanje pri pražnjenju crijeva ili puno rjeđa stolica nego prije, krv u stolici ili neobjašnjiv gubitak težine.

Hoće li pacijent razviti ove ili druge simptome, uvelike ovisi o tome gdje se rak nalazi, odnosno je li na početku debelog crijeva, u rektumu ili negdje između. Treba napomenuti da ovi znakovi ne ukazuju uvijek na rak, ali trebali bi služiti kao upozorenje koje signalizira potrebu za daljnjom procjenom.

Pročitajte više