Perete li se previše? TikTok doktor otkrio pet rizika koje nosi svakodnevno tuširanje

NE moraju se svi svakodnevno tuširati. Štoviše, to može biti rizično za neke ljude, upozorio je TikTok liječnik Mike.

Dr. Mike ili Mikhail Varshavski liječnik je opće prakse, a samo na TikToku ga zbog njegovih savjeta prati više od 920 tisuća ljudi. 

Nedavno je na toj platformi podijelio videozapis u kojem je pojasnio neke od potencijalnih negativnih učinaka svakodnevnog tuširanja. 

U isječku koji je skupio skoro 2 milijuna pregleda dr. Mike kaže: "Ne moraju se svi tuširati svaki dan. Zapravo, evo pet stvari koje mogu krenuti po zlu ako se svakodnevno tuširate."

Prvo što navodi je suha koža.

"To može stvoriti pukotine na vašoj koži kroz koje bakterije i alergeni mogu ući ispod površinskog sloja kože", kaže.

S njegovim riječima slažu se mnogi dermatolozi te upozoravaju da prečesto tuširanje doista isušuje kožu i čini je podložnijom iritacijama u obliku ekcema i drugih problema.

Drugi mogući problem je perut. Prema dr. Mikeu, ona može nastati zbog suhog tjemena, odnosno prekomjernog tuširanja.

Slijedi još jedan problem vezan za kosu, a to je njezino oštećenje. Šamponi se ne smiju svakodnevno koristiti. Funkcija šampona je uklanjanje viška ulja, prljavštine i naslaga proizvoda. 

Šampon koristite tek svaki drugi ili treći dan, inače kosu isušujete i s tjemena uklanjate ulja koja je održavaju nahranjenom i jakom.

@doctormike

Reply to @ifrankward 🚿 #showertok #learnontiktok #tiktokpartner

♬ original sound - Doctor Mike

Četvrta stvar koju dr. Mike navodi kao razlog za izbjegavanje svakodnevnog tuširanja je taj što to ubija mikroorganizme na koži kojima je funkcija zaštititi vas. 

"To je kao oblik probiotika, a kad koristite antibakterijski sapun, ubijate ih sve bez razloga", ističe. 

Peti i najvažniji razlog je taj što čestim tuširanjem trošimo previše vode. 

"Moramo štititi naše resurse vode i divlje životinje koje u njima žive i oslanjaju se na njih za svoj opstanak", navodi Water Wise. 

Pročitajte više