Peršin je sve samo ne običan začin - ovo je 10 njegovih velikih aduta

Foto: 123rf

IAKO je kao ljekovita biljka hvaljen već više od 2.000 godina, većina ga ljudi češće smatra običnom začinskom biljkom negoli ljekovitom. No greška je to velika jer ne samo da jelima daje odličan okus, peršin jako pomaže da vaše zdravlje ostane - zdravo - da vaš imunološki sustav bude dobar, vaš dah svjež, a rizici od razvoja više bolesti smanjen na minimum. 

I zato ga ne gledajte olako - neka vam peršin, ta domaća biljka, bude uvijek pri ruci - malo na mesu, malo na salatama, povrću kao prilogu, u juhama, u čajevima, u sokovima, u smoothiejima... U svemu!

Zato što je jako dobar! 

1. Podiže imunitet

Samo jedna žlica peršina nudi do 8 posto preporučene dnevne doze vitamina C, što čini ovu nježnu i ukusnu biljku savršenim dodatkom za jačanje imuniteta. Vitamin C iz peršina pomaže u održavanju  optimalne količine bijelih krvnih zrnaca koji pomažu u borbi protiv raznih infekcija, virusa i bakterija. 

2. Pun je željeza 

Željezo je jako važno za zdravu krv jer pomaže da se kisik bolje provodi u tijelu kroz povećanje crvenih krvnih stanica. Jedna šalica nasjeckanog peršina će vam dati 20 posto od vaših dnevnih potreba željeza, što je izvanredan podvig za jednu tako "običnu" biljku.  

3. Rane s njim lakše zacjeljuju 

Vitamin K je neophodan za pravilno zgrušavanje krvi i učinkovito zacjeljivanje rana, a naravno - peršin je izvrstan izvor i za to. Pola šalice će vam dati 496 miligrama vitamina K, što je više od 500 posto dnevne preporučene količine ovog vitamina. Zaključak - uz peršin će rane i ranice zacjeljivati puno brže i puno bolje - u puno kraćem vremenu. 

4. Čuva oči i dobar vid 

Vitamin A je neophodan vitamin u održavanju zdravlja vaših očiju, a samo pola šalice nasjeckanog peršina zadovoljava oko 84 posto dnevno preporučene količine. Uz vitamin A peršin u sebi ima i dovoljnu količinu luteina i zeaksantina, koji su karotenoidi koji pomažu održati vaše oči neosjetljivima na vavanjeske podražaje, odnosno, pomažu očima od sitnih oštećenja. 

5. Potiče zdravlje srca

Folna kiselina je jako bitan vitamin za zdravu krv i zdravo srce, a peršin nudi čak 12 posto svoje preporučene dnevne vrijednosti - u već više puta spomenute pola šalice listova. Homocistein je aminokiselina koja, kada je povišen može uzrokovati srčani udar, a to će uvelike spriječiti upravo folati iz peršina čija je zadaća. među ostalim, smanjivanje prisutnost homocisteina. Za vaše zdravije srce.

 

6. Uravnotežuje tjelesne tekućine

Peršin sadrži odlične doze kalija i magnezija koji rade zajedno na balansiranju razine tekućina u tijelu. Oni smanjuju upalu, uklanjaju višak vode i održavaju dobar krvni tlak. Jedna šalica peršina nudi 8 posto preporučene dnevne doze svakog od njih.

7. Pun je antioksidansa 

Antioksidansi kao što su luteolin, likopen i beta karoten pomoći će da se smanji i spriječi nastanak slobodnih radikala koji uzrokuju nezdrave stanice. Smanjujući upalu i oksidativni stres pomoći će da se eliminiraju mogućnost nastanka raznih bolesti, a peršin sam u sebi ima pristojnu dozu svih tih moćni antioksidansa. 

8. Pomaže u kontroli artritisa

Moćna kombinacija vitamina C, vitamina K, kalija, kalcija i antioksidansa čini upravo peršin vrhunskim iscjeliteljem za bolne simptome artritisa. Svojstva koja nudi bolesnicima su anti-upalna, a pomaže vraćanju i balansu razine kalcija koji je pak zadužen za alkalnost i gustoću kostiju. Samo nekoliko grančica tijekom tjedna može napraviti značajan utjecaj u borbi protiv artritisa.

9. Čuva zube i desni 

S obzirom na bogata prirodna anti-bakterijska svojstva peršin će uništiti smrdljive bakterije u ustima, zbog čega često i promoviraju kao prirodan osvježivač daha. Ali, i ne samo zbog toga što je ta divna biljka kao izvor kalcija i klorofila odlična za zdrava usta u cijelosti - za jake zube i zdrave, ružičaste desni. 

10. Probava baš kako treba 

Jedna šalica peršina nudi 8 posto dnevne potrebe za vlaknima vlakana, što i nije neka brojka, ali uz dovoljnu količinu antioksidansa koje ima i koji su savršeni za detoksikaciju, jasno je zašto je dobar i za dobru probavu. Ta kombinacija pomaže u održavanju debelog crijeva čistim, bez toksina pa samim time pomaže i u uklanjanju viška otpada, masti i tekućine iz organizma. 

Zato vam povećana i redovna konzumacija peršina itekako može pomoći u gubitku težinu, posebno onih naslaga koje su nastale zbog loše, neuravnotežene probave. 

 

Pročitajte više