Podijatri dijele greške koje trebamo izbjegavati ako nam je stalo do zdravih stopala

Foto: Pexels

PROBLEMI sa stopalima mogu biti posebno iscrpljujući. Zato je važno učiniti sve što možemo kako bi naša stopala ostala zdrava i funkcionalna, a to uključuje izbjegavanje određene obuće i ponašanja.

Podijatri, stručnjaci za stopala i gležnjeve, za HuffPost su podijelili koja ponašanja izbjegavaju kako bi zaštitili zdravlje svojih stopala.

"Nemojte me krivo shvatiti, gumene natikače i sandale je u redu nositi po kući ili dok obavljate sitnice, ali kada u njima dugo stojite, sigurno ćete patiti od nekih problema sa stopalima", rekla je podijatrica Ebonie Vincent.

Žene koje neprestano nose visoke potpetice s vremenom će početi patiti od bolova u stopalima, kurjih očiju, čukljeva, trna u peti ili čak bolova u Ahilovoj tetivi.

"Visoke potpetice treba nositi umjereno, a ne cijeli dan ili svaki dan", upozorio je dr. Jason Gold, koji preporučuje cipele s dobrom potporom 80 posto vremena, a preostalih 20 posto koje god cipele žele.

Dr. Gold kaže da sve više ljudi pati od problema sa stopalima i gležnjevima jer su za vrijeme pandemije radili kod kuće više nego ikad i hodali bosi.

"Preporučujem da ipak nosite obuću s odgovarajućom potporom, osobito ako imate pločice i mramorne površine. Ako dosljedno ne pružate potporu svojim stopalima, razvit ćete žuljeve ili čak atrofiju masnih jastučića. Ako se to dogodi, hodanje bosih nogu više neće biti ugodno", pojasnio je.

Trčanje u tenisicama koje nisu za trčanje

Dr. Jay Spector preporučuje da ne kupujete za trčanje bilo kakvu obuću. Također, tenisice za trčanje mijenjajte svakih šest do osam mjeseci. Uz to, nemojte hodati bosi u svlačionicama ili na drugim javnim mjestima.

"To povećava šanse da dobijete gljivice ili bradavice", istaknuo je.

I tkanina čarapa može utjecati na zdravlje stopala. Držite se sintetičkih materijala koji propuštaju znoj i vlagu.

Provjerite salone u koje idete na pedikuru, odnosno ispitajte steriliziraju li svoje instrumente. Ne ignorirajte infekcije, ne liječite sami urasle nokte i ne ignorirajte bol u stopalu.

"Osobito budite oprezni ako imate dijabetes. Otprilike jedna od pet osoba s dijabetesom odlazi u bolnicu zbog problema sa stopalima", zaključuje dr. Michael J. Trepal.

Pročitajte više